ALEXANDER MCQUEEN – PROMIŠLJENA KULTURNA ZAOVSTAVŠTINA GENIJA

Piše: Stefan Ristić
Fashion and Digital Editor

Tačno je trinaest godina od odlaska najvećeg uma modne industrije – Alexandera Mcqueena – Leeja . Čini se da nedostatak njegovog prisustva nikada neće biti nadomeštena uprkos Demni Gvasaliji i Coperniju koji se trude da na sličan način prezentuju kolekcije javnosti.

Počevši od Vetementsove postavke muške kolekcije za jesen-zimu 2019. kada se Demna odlučio za identičnu pistu sa prepariranim životinjama koju je Alexander Mcqueen imao još davne 2009 prilikom predstavljanja prolećne kolekcije pod nazivom “Big marsh of animals“. Prošlogodišnje prezentacije zimske kolekcije brenda Balenciaga još jednom su nas podsetile na originalne ideje Alexandera Mcqueena kada je na reviji za jesen-zima 2022. otkrivena kružna pista sa snežnim pokrivačem – gotovo identična Leeovoj iz 1999. godine za zimsku kolekciju “Overlook“. Čak je i Copernijeva viralna prezentacija sa Bellom Hadid predstavljala svojevrsnu kopiju performansa super-modela Shalom Harlow i color-sprej robota iz prolećne kolekcije “No.13” iz 1999. godine.

Sve vezano za ovog dizajnera je potpuno autentično. Od izbora saradnika , načina prezentacije , kreacija do aksesoara danas služe kao inspiracija novim dizajnerima i modnim kućama. Koliko rad Alexandera Mcqueena privlači publiku govore i podaci o rekordnom  broju poseta izložbi muzeja Victoria & Albert pod nazivom “Savage Beauty“.

Našu selekciju retrospektivnih trenutaka sa piste možete pogledati OVDE. 

Related