MET GALA : FIRST MONDAY IN MAY

Prvi ponedeljak u maju vreme za Met gala i svetske zvezde da se pojave u Metropoliten muzeju umetnosti u Njojorku na najekstravagantnijoj noći mode. Ove godine tema je bila odavanje počasti životu i karijeri Karla Lagerfelda, moćnog i često kontroverznog modnog kreatora koji je transformisao neke od najpoznatijih modnih kuća.

Tema ovogodišnjeg Met gala spektakla zasnovana na prolećnoj reviji Instituta za kostim Metropoliten muzeja – „Karl Lagerfeld: Linija lepote“, predstavlja posthumnu retrospektivu rada nemačkog modnog dizajnera. Lagerfeld je postao sinonim za „Šanel“, a kada je preminuo 2019. godine, u 85. godini, još je bio na čelu „Chanela“ i „Fendija“, u kojima je diktirao modu više od pola veka.

Kopredsedavajuće ovogodišnjim događajem zajedno sa umetničkom direktorkom Voguea, Annom Wintour, bili su Dua Lipa, Michaela Koel, Roger Federer i Penelope Cruz koja je debitovala na Chanel modnoj reviji ubrzo nakon Lagerfeldove smrti. Zbog Lagerfeldovog dubokog uticaja na generacije dizajnera i modela, odziv na crvenom tepihu (ili, ove godine, na belom tepihu) bio je veliki, a zvezde su mu odale počast asocijacijama na neke od njegovih najboljih kreacija tokom decenija, kao i reinterpretacijom njegove prepoznatljive crne boje – što je bio njegov karakteristični stil oblačenja (crno odelo, bela košulja, tamne naočare i rukavice).

Dominiralo je crno, belo, cvetovi kamelije i biseri, odražavajući Lagerfeldovu klasičnu „Šanel“ paletu.