1997 FASHION BIG BANG EXIBITION

Piše : Stefan Ristić
Fashion and Digital Editor

Od 7. marta do 16. jula 2023. Palais Galliera organizuje izložbu koja se fokusira na 1997. godinu, prelomnu godinu u istoriji savremene mode. 1997. bila je i vrhunac mode 1990-ih i kapija u novi milenijum. Donela je nalet kolekcija, revija, novih termina, otvaranja i događaja koji su definisali modnu scenu kakvu danas poznajemo.

To je bio uticaj koji se od 1997.  do danas može smatrati lansirnom rampom za modu 21. veka. Godina 1997. je bila zapažena po brojnim amblematskim kolekcijama: tela deformisana od strane Comme des Garcons sa “Body Meets Dress – Dress Meets Body” kolekcijom, konceptualizovanim odevnim predmetima Martina Margiele u “Stockman” kolekciji i Raf Simonsovim redefinisanjem kanona muške lepote u kolekciji “Black Palms“. 

Časopis Vogue Paris definisao je sezonu visoke mode proleće-leto 1997. kao „BIG BANG“ koji je Parizu bio potreban da bi povratio svoje mesto međunarodne prestonice mode u eri ekonomske krize i intenzivne globalne konkurencije. Ali ne može se poreći da je 1997. bila godina berbe. U visoku modi došli su zvezdani dizajneri iz 1980-ih, kao što su Jean Paul Gaultier i Thierry Mugler, dok je legendarne francuske modne kuće preuzela nova generacija britanskih dizajnera, sa Alexanderom McQueenom u Givenchyju i Johnom Gallianom u Christian Dioru. Globalizacija mode je ubrzala, nagoveštavajući 2000-te i 2010-te. Mladi, malo poznati umetnički direktori postali su istaknuti, bilo sami ili na čelu velikih modnih kuća: Hedi Slimane, Stella McCartney, Nicolas Ghesquière, Olivier Theyskens – imenima koja i danas oblikuju modu. Čitav niz događaja označio je početak nove ere: koncept prodavnica Colette se stvorila i ostala u epicentru mode narednih 20 godina. Ali takođe, te iste godine, svet mode potresla je tragična smrt Giannia Versacea. Hronološki raspored izložbe sadrži preko 50 silueta iz kolekcija Palais Galliera, uz pozajmice muzeja i međunarodnih kolekcionara i modnih kuća. Takođe uključuje video zapise i neke izvanredne arhivske dokumente.
Izložba 1997 Fashion Big Bang je poziv da se otkriju ili ožive ključni događaji iz ove „eksplozivne“ godine u istoriji mode.

Thierry Mugler for MUGLER

Comme des Garçons

Jean Paul Gaultier 

Fotografije: 1997 FASHION BIG BANG – PALAIS GALIIERA MUSEE DE LA MODE – MUSE MAGAZINE