SABATO DE SARNO : NOVI KREATIVNI DIREKTOR GUCCIJA

Piše: Stefan Ristić
Fashion and Digital Editor

Glasine o identitetu Guccijevog novog kreativnog direktora kružile su otkako je Alessandro Michele napustio italijansku kuću u novembru 2022.

Jutros su stavljene na odmor nakon najave Guccija i njegove matične grupe Kering, otkrivajući da je Micheleov naslednik
 dizajner rođen u Napoliju- Sabato De Sarno. On će pokazati svoju prvu kolekciju na Milanskoj nedelji mode sledećeg septembra, nadgledajući Guccijevu žensku, mušku odeću, kožnu galanteriju, modne dodatke i lifestyle kolekcije. Dok je nekoliko dizajnera bilo na spisku onih za koje se pričalo da će preuzeti dizajn za ovu modnu kuću, imenovanje označava odbijanje dobro poznatih imena za nekoga ko je u velikoj meri radio iza kulisa industrije (na ovaj način, De Sarnovo imenovanje odjekuje od Michelea, koji je radio u Gucci dizajnerskom timu više od jedne decenije pre nego što je preuzeo).

De Sarno je karijeru započeo u Pradi 2005. godine, pre nego što je prešao u Dolce & Gabbana. Godine 2009., formativnom smenom se pridružio Valentinu, gde će na kraju postati modni direktor kuće, nadgledajući i ženske i muške kolekcije. „Duboko sam počastvovan što sam preuzeo ulogu kreativnog direktora Gučija“, rekao je De Sarno u jutrošnjem saopštenju. „Ponosan sam što sam se pridružio kući sa tako izvanrednom istorijom i nasleđem, koja je tokom godina uspela da prihvati i neguje vrednosti u koje verujem. Dirnut sam i uzbuđen što mogu da doprinesem svojoj kreativnoj viziji brenda.

Marko Bizari, predsednik i izvršni direktor Guccija, dodao je: „Nakon što je radio sa brojnim najpoznatijim italijanskim luksuznim modnim kućama, on sa sobom nosi ogromno i relevantno iskustvo. Siguran sam da će kroz Sabatovo duboko razumevanje i uvažavanje Guccijevog jedinstvenog nasleđa, on voditi naše kreativne timove sa posebnom vizijom koja će pomoći u pisanju ovog uzbudljivog sledećeg poglavlja.’ „102 godine nakon što je Guccio Gucci otvorio svoju prvu prodavnicu u Firenci, Gucci ostaje jedna od najuglednijih, najistaknutijih i najuticajnijih luksuznih kuća na svetu“, rekao je Fransoa-Anri Pino, predsednik i izvršni direktor Keringa. „Sa Sabatom De Sarno na kreativnom čelu, uvereni smo da će kuća nastaviti da utiče na modu i kulturu kroz veoma poželjne proizvode i kolekcije.

Gucci bi trebalo da se prikaže na Milanskoj nedelji mode sledećeg februara sa kolekcijom internog tima, nakon revije muške odeće prikazane ranije ovog meseca. De Sarno će započeti svoj mandat u Gucciju nakon što ispuni obaveze u Valentinu.