DIOR FALL/WINTER 2023 MENSWEAR

Piše: Stefan Ristić
Fashion and Digital Editor

Temza i Seina: drevni tok istorije i promenljivost kroz njihove regenerišuće i pomlađujuće vode; kretanje od zemlje do grada pa do mora koje je uvek različito i uvek isto. Velike reke Londona i Pariza, sa svojim konotacijama i kontrastima, svojom svetlošću i tamom, služe i kao književni motivi za T. S. Eliota i  kao živa inspiracija za Kima Jonesa, umetničkog direktora Dior Men.

Razdoblja se spajaju u ovoj živoj i književnoj istoriji, obuhvatajući drevne pejzaže i moderne gradske pejzaže. Ovde vrtlozi i tokovi vode odražavaju modu, uključujući zimsku kolekciju, gdje je tok, pokret, lakoća i fluidnost središnji. To je takođe odraz dinamike koju je tražio g. Yves Saint Laurent svojim usponom na čelo Diora u dobi od 21 godine kao najmlađi modni dizajner u istoriji.

Play Video

Pre 65 godina, 30. januara 1958. Yves Saint Laurent predstavio je svoju debitantsku kolekciju za Dior i modni svet se još jednom promenio. Upravo je ova kolekcija proleće-leto ’58. uglavnom oslonjena na Jonesovu zimsku ideju, muške istorije koja je isprepletana stapanjem muškog i ženskog, sa britanskom krojačkom tradicijom i materijalima koji se susreću u haute couture tailleuru.


Sve prožima osećaj pokreta, modernosti, praktičnosti i lakoće, usmeravanje od preteranosti prema amalgamu formalnog i ležernog u pojedinačnim odevnim predmetima. Siluete su omekšane, zakrivljene i savitljive dok je odeća hibridna i metamorfizirana, nošena na individualne načine. Lakoća se uliva u sve, opovrgavajući preciznost i složenost kolekcije koja nikad ne izgleda prekomplikovano.

Fotografije : Dior

Related