DUŠAN LAZIĆ LAZA: MAKEUP ARTIST

Piše: Jean Fas

DUŠAN LAZIĆ LAZA, NAJBOLJI ŠMINKER DANAŠNJICE I NAŠ SARADNIK U OKVIRU EDITORIJALA I BEAUTY RUBRIKE, NA NAŠA PITANJA JE DAO VRLO SKROMNE I SUPTILNE ODGOVORE, KOJI ĆE VAS MOŽDA IZNENADITI, A SAVETI PRAVOG PROFESIONALCA O TOME KAKO DA NEGUJETE KOŽU I KAKO DA SE ŠMINKATE ZASIGURNO ĆE VAM MNOGO ZNAČITI.

Lazo, verujem da mnogi ne znaju da niste samo šminker. Koje je vaše osnovno zanimanje?

Kuvar. Pored šminkanja, veliku ljubav sam poklonio kulinarstvu u srednjoj školi, hotelijerstvu na fakultetu, a latinoameričkom plesu u slobodno vreme, tokom srednjoškolskih i studentskih dana. Upravo me je ples odveo u daleki Japan, gde sam naučio prve šminkerske veštine i promenio profesiju.

Kada se rodila želja da postanete šminker i kada ste uzeli stvari (četkice) u svoje ruke?

Kao dete sam voleo da crtam, uglavnom ženske portrete. Sate sam provodio u senčenju oka i crtanju usana. Moji prvi klijenti i lutke za vežbanje bile su moja sestra i mama, koje su mi otkrile ljubav prema ulepšavanju i ženskoj lepoti iz perspektive osobe koja može biti kreator iste.

Kako biste opisali svoj stil?

Teško mi je da objektivno opišem svoj stil šminkanja, ali sigurno je da se uvek trudim da prikažem najlepšu verziju osobe koju šminkam. Volim prirodan izgled, pedantnu završnicu, glamurozan izgled postignut efektima, a ne preteranošću.

Odakle ideja da imate sopstveni brend Laza Lips i školu šminkanja Laza Beauty?

Kao rezultat kvalitetnog rada i sve većeg odjeka u javnosti, kao i ogromnog ulaganja, usledilo je interesovanje za edukaciju. Otvorio sam školu pre sedam godina i to je danas za mene najodgovorniji posao. Mogućnost da preneseš znanje i promeniš nekom život time što ga nečemu učiš, pričinjava mi posebno zadovoljstvo. Kao najzanimljiviji deo poslovanja izdvajam rad na Laza Lips karminima, koji su probudili poseban segment kreativnosti, gde sam dugogodišnje iskustvo iskoristio da proizvedem karmin koji zadovoljava sve ženske potrebe: dugotrajan je, ne isušuje usne, lako se nanosi. Ideju da lansiram karmin, dala mi je rečenica moje bake: „Našminkaj se, stavi karmin.’’ Ona je uvek smatrala karmin simbolom kompletne i dovoljne šminke.

Vaše najlepše i najgore iskustvo?

Najlepšim iskustvom smatram poslednjih dvanaest godina bavljenja šminkologijom jer sam podjednako uživao u svim aspektima posla i sve je bilo podjednako zanimljivo. Snimanje spota jednog vrelog julskog dana na prelepoj cvetnoj poljani i bez zaštitnog faktora za sunčanje pamtiću celog života kao najgore iskustvo. Vrelinu na ramenima i vrhu nosa osećam i dan-danas.

Da li ste ikada odbili nekog ko je želeo vaš makeup i zašto?

Podjednako sam svima dostupan, a naši senzibiliteti i energije biće presudan faktor u tome da li će se sve završiti na telefonskom pozivu, jednom šminkanju ili dugogodišnjoj saradnji.

Šminkali ste i šminkate i dalje mnoge poznate ličnosti. Pred kojom vam je zadrhtala ruka?

Ruka mi nikada nije zadrhtala, imam fantastičnu samokontrolu i preciznu ruku. Ali srce jeste – svaki put kada se opraštam od generacije šminkera koji završe moju školu šminkanja jer se srodimo i vežemo jedni za druge.

Čije lice je bilo najzahvalnije za šminku?

Šminkam najlepše žene sa javne scene i u tome godinama uživam, ali uvek izdvajam manekenku Tijanu Šarenac kao moj neiscrpan izvor inspiracije. Njeno lice je sklono neverovatnoj transformaciji i uvek je prelepa.

Koliko su Srpkinje zaista lepe bez šminke?

Srpkinje su zaista prelepe, ako ne i najlepše žene na svetu, i pridaju veliki značaj šminkanju i sređivanju generalno. Nažalost, nisu shvatile da je preterivanje u plastičnoj hirugiji za druga društva bilo prolazna stvar i kao da su uporne da titulu najlepših prirodnih žena na svetu zamene titulom najlepših plastičnih.

Koji makeup brend svima toplo preporučujete?

Uvek preporučujem omiljeni ARTDECO, MAC, EVA GARDEN i TOM FORD.

Šta je najbolje za lice, koji preparati za negu i koji makeup?

Kozmetička, pre svega makeup industrija, doživljava procvat poslednjih nekoliko godina, paralelno sa popularizovanjem Instagrama i društvenih mreža uopšte. Pored opšte poznatih kozmetičkih kuća, iza kojih je višedecenijski kvalitet, nude nam se ništa manje zanimljivi brendovi FENTY BEAUTY, ANASTASIA, KKW, HUDA… Nećete pogrešiti za bilo koji da se odlučite.

Šta od šminke žene nikada ne treba da kombinuju?

Šminkanje je najkreativniji deo sređivanja i ne podrazumeva striktna pravila. Sve je dozvoljeno, ali preporučujem da uz visoko elegantnu garderobu ne zaboravite da se našminkate i isto tako ne preterate sa šminkom kada krenete u teretanu.

Šta koristite od kozmetike i šminke na svom licu?

Moju dnevnu rutinu čine losion za čišćenje lica i hidrantna krema Ella Bache. Imam preosetljivu kožu i stoga sam negu sveo na minimum proverenih proizvoda i ne istražujem sve dok se za tim ne ukaže potreba. Makeup koristim kada su televizijske emisije u pitanju, i to minimalnu količinu korektora, maskaru za potamnjivanje obrva i maramice za matiranje T-zone.

Da li u budućnosti vidite još neki proizvod brenda Laza Beauty?

Senke za oči? Maskara? Rumenilo? Ili pak neki parfem? Laza Lips je za kratko vreme postao omiljen među damama i to me obavezuje da im ponudim nove kozmetičke proizvode. Kada i šta će to biti, ostaje poslovna tajna, ali svakako će biti podjednako interesantno, kvalitetno i neophodno.

Koja boja makeupa je danas u trendu?

Kraljevskoplavo za kraljevski osećaj. Apsolutni hit i definitivno svetski trend jeste plava senka za oči. Besprekorno isenčen kapak ili smokey eyes u plavoj boji ili, možda, alajner i maskara u istoj boji. Podjednako je lepo ako plavu boju kombinujete sa kontrastnim bojama, upotpunjujući tako izgled oka ili naglašavajući određeni deo oka, a isto tako besprekorno deluje aplicirana na ceo kapak. Plava boja je veoma uočljiva i dominantna, pa može da učini da svako ko je trenutno ima kao makeup detalj, deluje uniformisano. Ovom trendu nisu odolele ni devojke kojima plava boja ne stoji, a to su pre svega devojke koje praktikuju slojevitu šminku i u isto vreme prenaglašena usta i obrve. Sastavni je deo prolećne kolekcije skoro svakog makeup brenda, a kao favorit izdvajam kraljevskoplavu boju iz palete italijanskog brenda EVA GARDEN.

Related