Hedi Slimane vodi Celine na francusku rivijeru.

Heidi Slimane vodi Celine na francusku rivijeru, a Saint-Tropez je izvor inspiracije za kolekciju.

Za Celine kolekciju ženske odeće za leto 2023., kreativni direktor Hedi Slimane iskoristio je Saint-Tropez kao izvor inspiracije. Slimane je uneo svoj klasični rock and roll DNK u nautičku prirodu slavnog grada na plaži na Francuskoj rivijeri. Za sezonu SS23, Celine je odustao od rasporeda nedelje mode i odlučio je napraviti kratak film za debi svoje kolekcije. Sa rediteljom kao što je Slimane, francuska modna kuća je u pravim rukama za stvaranje zadivljujućih vizuala za predstavljanje nove kolekcije.

Za pripremu muzike za kolekciju Saint-Tropez, Slimane je uključio svoje dugogodišnje prijatelje, The Libertines, i njihovu pesmu “Music When the Lights Go Out” s njihovog kultnog albuma The Libertines koji je objavljen 2004. godine. Film je napred-natrag između piste na ulici koja prikazuje kolekciju kroz crno-bele vizuale i vizuale koji prikazuju modele koji nose kolekciju u okruženju okeana. Ako već ranije nije bilo sasvim jasno, Slimane ima odličan muzički ukus, a Celine devojke savršeno se uklapaju sa jahtama.

Izgledi iz kolekcije prate duh Saint-Tropeza, grada poznatog po prekrasnim plažama i burnom noćnom životu. U pravoj Celine modi, farmerice su uske, a čizme visoke. Jezgro Slimaneove kolekcije čvrsto je kao kamen; rock and roll chic izgled duboko je u rukama dizajnera koji je bio pionir stavljanja underground rock stilova na pistu. Ipak, u prisustvu svoje fondacije, Slimane se poigrava sa ove dve sukobljene priče o gradu; opuštanju na plaži naspram “uništavanja” plesnog podijuma

Duh okeana prisutan je u nautičkim puloverima, odgovarajućim setovima na pruge i briljantnoj kapetanskoj kapi sa monogramom kuće. Mornarska dugmad za kopčanje vidljiva je na pantalonama i šortsevima, u kombinaciji sa predimenzioniranim pletivom koje je idealno za sezonu jahtanja. Sa druge strane Slimane je ponudio bogat izbor party haljina. Postoji određeni dašak senzualnosti u kome je Slimane majstor. Kada je u pitanju savršena klubska haljina, uvek postoji savršena količina sjaja i uvek su dovoljno kratke da se glave za njima okreću.

 

Mešavina ovih uticaja je ono što čini kolekciju pevljivom, poput gore spomenutih svečanih haljina uparenih sa velikim čizmama ili vodopada svetlucavih zlatnih resa koji vise sa ogrlice na inače praktičnom izgledu za čamac. Slimane je majstor ugrađivanja inspiracije u svoju ionako solidnu artiljeriju,  pokazujući kako djevojka iz kluba Saint-Tropez izgleda danju, ili bolje rečeno, šta bi princeza na jahti obukla u klubu.

Piše: Stefan Ristić
Fashion and Digital Editor