HVALA TI VIVIENNE !

Vivienne Westwood preminula je mirno, okružena svojom porodicom, u Claphamu, u južnom Londonu, napisali su u objavi na službenom Twitter profilu.
Vivienne Isabel Westwood DBE RDI bila je engleski modni dizajner i poslovna žena, uveliko odgovorna za uvođenje modernog punka i novog talasa mode u mainstream. Westwood je došla u prvi plan kada je kreirala odeću za butik koji su ona i Malcolm McLaren vodili na Kings Roadu, a koji je postao poznat kao SEX. Vivienne Westwood je otvorila četiri radnje u Londonu da bi se na kraju se proširila celom Britanije a na kraju i svetom, u kojima je prodavala sve raznovrsnije proizvode, od kojih su neki promovisali njene brojne političke ciljeve kao što su “Kampanja za nuklearno razoružanje” , “Klimatske promene” i “Grupe za građanska prava“.

Westwood je bila jedna od arhitekti punk modnog fenomena 1970-ih, govoreći: “Bila sam mesijanski naklonjena punku, gledajući može li se na neki način staviti u sistem“.
Trgovina koju je vodila zajedno s McLarenom, SEX, bila je sastajalište ranih članova londonske punk scene. Westwood je takođe inspirisala stil punk ikona, poput Viv Albertine, koja je u svojim memoarima napisala: “Vivienne i Malcolm koriste odeću da šokiraju, iritiraju i izazovu reakciju, ali i da podstaknu promenu.
Džemperi od mohera, pleteni velikim iglama, tako tanano da se možete videti skroz kroz njih, majice isečene i ručno ispisane, šavovi i etikete izvana, pokazujući konstrukciju mod
ela. 

Vivienne Westwood posebno ćemo pamtiti po divnoj saradnji sa MOOD fashion magazinom , prijateljskom odnosu sa glavnom urednicom Oliverom Milačić kao i velikoj modnoj reviji održanoj u Budvi 2014. godine.
Naziv revije „Sve je povezano” (Everything is connected) je glavna poruka “Climate Revolution” inicijative, koju je pokrenula Vivienne Westwood, kao veliki pobornik ekološke svesti. U toku večeri prezentovano je oko 80 ženskih i muških modela, a poseban akcenat u kolekciji je stavljen na pletene odevne kombinacije od finog prediva toplih boja. Većina odevnih komada u sebi sadrži reciklirana stakla od naočara, izrezana u posebnim oblicima i motivima. Za ovu prilku su angažovane manekenke iz Crne Gore, Srbije i Hrvatske, a izgrađena je posebna konstrukcija ispred Starog grada u kojoj je održana revija. Za potrebe organizacije revije doputovao je ceo kreativni tim iz Londona, a dizajnirane su posebne pozivnice u duhu glavne poruke kolekcije.

Play Video

Video : Revija Vivienne Westwood u Budvi , leto 2014.

 

Tekst: Stefan Ristić
Fashion and Digital Editor