Par sati do “4 Sezone” (Milena Vujačić)

Tekst : Promo Team
MOOD Magazine

Kako je došlo do ideje da se prvi put odlučite za kreiranje muške kolekcije?

Odluka za kreiranje muške kolekcije nastala je pozivom da predstavim Crnu Goru na reviji u Čikagu. Ove godine tema MFW su Nacionalni parkovi Crne Gore pa otud i ideja da prenesem tu inspiraciju kroz modu. To je za mene jedan novi izazov i prilika za istraživanje i kreativnost. Takođe, želim da pokažem svoju širu modnu viziju da stvaram komade za oba pola.

Ovo za mene je velika čast i prilika da pokažem svijetu ljepotu i inspiraciju koju sam pronašla u prirodi Crne Gore.

Glavne inspiracije vaše muške linije?

Kolekcije pod radnim nazivom “Četiri sezone” Quatro Stagioni nastala je iz ljubavi prema prirodi i želji da se prikaže ljepota i raznolikost prirodnih pejzaža Crne Gore kroz modu. Boje, teksture i atmosfera prirodnih pejzaža kao što su planine, šume, jezera i obala mora poslužile su kao osnovna inspiracija za kreiranje kolekcije. Kroz kombinaciju prirodnih boja i tekstura, željela sam da stvorim kolekciju koja će odražavati mir, ljepotu i raznolikost nacionalnih parkova Crne Gore.

Kakav je bio proces prilagođavanja vašeg kreativnog stila za muški asortiman?

Kao što sam već radila na ženskim kolekcijama, prelazak na muški asortiman zahtijevao je promišljanje o drugačijim krojevima, materijalima i detaljima koji su karakteristični za mušku modu. Morala sam pažljivo razmotriti kako da prenesem svoj prepoznatljivi stil i estetiku na muške komade, uzimajući u obzir potrebe muške publike. Kroz istraživanje, eksperimentisanje i kreativni proces uspjela sam da prilagodim svoj kreativni stil za muški asortiman, stvarajući kolekciju “Četiri sezone” koja odražava moju modnu viziju i inspiraciju.

Koje su razlike u pristupu između kreiranja ženske i muške kolekcije?

Ključne razlike u pristupu između kreiranja ženske i muške kolekcije:

    – Krojevi i siluete: Muški krojevi su pravilnijih linija i jednostavnijih oblika nego ženski krojevi koji uključuju više slojeva, detalja i naglašenih oblika.

    – Materijali i teksture: Muške kolekcije često koriste čvršće i muževnije materijale poput pamuka, vune i kože, dok su ženske kolekcije bogatije u tkaninama poput svile, čipke i satena.

    – Boje i uzorci: Dok ženske kolekcije uključuju širok spektar boja i uzoraka, muške kolekcije su suzdržanije i koriste neutralne boje i diskretne uzorke.

    – Detalji i dodaci: Ženske kolekcije uključuju obilje nakita, torbi i modnih dodataka, dok muške kolekcije imaju minimalistički pristup dodacima i fokusiraju se na funkcionalnost.

    – Estetika i stil: Ženske kolekcije imaju više elementa romantike, ženstvenosti i ekstravagancije, a muške kolekcije su više usmjerene na praktičnost, jednostavnost i suptilnu eleganciju. Prilagođavanje ovih elemenata i razumijevanje specifičnosti svakog pola ključni su za uspješno kreiranje ženske i muške kolekcije koje odražavaju modnu viziju i odgovaraju potrebama i stilu ciljane publike.

Da li smatrate da će se estetika vašeg brenda promijeniti s ovim dodatkom muške mode?

Dodavanje muške mode u moj brend svakako će doprinijeti širenju estetike i prepoznatljivosti brenda. Kreiranjem ove kolekcije imam priliku da istražim nove kreativne mogućnosti, prilagodim svoj prepoznatljivi stil i estetiku za mušku publiku, kao i da privučem novu ciljanu grupu kupaca. Ova ekspanzija može dodatno obogatiti brend, doprinijeti raznovrsnosti ponude i pružiti priliku za rast i razvoj u modnoj industriji.

 

Kako vidite budućnost vaše muške linije u kontekstu vašeg brenda?

Do sada smo se fokusirali na izradu muških odijela i košulja po mjeri, pružajući našim klijentima personalizovanu uslugu i visok kvalitet ručno izrađenih komada. Uvođenje potpune muške kolekcije predstavlja za nas izazov, ali i priliku za dalji rast i diversifikaciju našeg brenda. Planiramo da proširimo naš asortiman proizvoda kako bismo ponudili muškim klijentima širi izbor stilova, materijala i komada koji odražavaju našu estetiku i kvalitet. Vjerujem da će ulaganje u mušku kolekciju donijeti novu dinamiku i svježinu našem brendu, i da će naša muška linija postati jednako prepoznatljiva i cijenjena kao i naša ženska kolekcija, te da će doprinijeti daljem uspjehu i širenju našeg brenda na tržištu.

 

Da li planirate istraživati još muških trendova u budućnosti ili se vraćate isključivo na žensku modu?

Planiram da nastavim istraživanje i eksperimentisanje sa muškim modnim trendovima i u budućnosti, pored rada na ženskoj modi. Dodavanje muške mode u svoj portfolio predstavlja za mene inspirativan izazov i priliku da proširim svoje kreativne horizonte, istražim nove ideje i stvorim inovativne muške kolekcije. Kroz ovo istraživanje i učenje, nadam se da ću nastaviti da stvaram relevantne, atraktivne i kvalitetne komade za muškarce koji će odražavati moj kreativni stil i estetiku. Uz to, moja predanost ženskoj modi ostaje nepromijenjena, i planiram da paralelno radim na razvoju ženskih kolekcija koje će i dalje predstavljati srž mog brenda i modnog identiteta. Moja sledeća ženska kolekcija biće prikazana u Kotoru u sklopu CIM Foruma. Kroz balansiranje između ženske i muške mode, nadam se da ću stvoriti kompletnu modnu ponudu koja će zadovoljiti različite ukuse i potrebe moje publike.

 

Da li od Vas možemo očekivati slično iznenađenje poput ovoga sada?

Jedinstvenost i iznenađenje su ključni elementi mog kreativnog procesa, te uvijek težim da se izdvojim i ponudim nešto novo i uzbudljivo svojoj publici. Ako je ova muška linija bila iznenađenje za vas, mogu vam reći da ćete sigurno moći očekivati slična iznenađenja i inovacije u budućnosti. Uvijek sam otvorena za eksperimentisanje i inovacije, te se radujem mogućnosti da iznenadim svoju publiku novim i uzbudljivim kreacijama.

 

Koju mušku ličnost u Crnoj Gori smatrate idealnom za svoju kreaciju i zašto baš tu ličnost smatrate inspirativnom?

Iako nemam konkretnu ličnost na umu, postoji nekoliko karakteristika koje smatram inspirativnim i koje bih voljela da vidim u idealnoj muškoj ličnosti za moje kreacije. To bi svakako bio muškarac koji je autentičan, hrabar u svojim modnim izborima, kreativan i koji ima smisao za estetiku. Voljela bih da imam saradnju sa osobom koja ima jaku ličnost, koja se ističe svojim stilom i koja inspiriše okolinu svojom pojavom.