MODNI ILUSTRATOR – UNSKILLED WORKER

Piše: Jean Fas

Pedesetčetvorogodišnja Helen Downie je samouka umetnica iz Londona, koja stvara pod pseudonimom Unskilled Worker. Napustila je školu sa petnaest godina i zaposlila se kao frizer, a već u dvadeset devetoj godini je imala četvoro dece. Počela je da slika pre šest godina, a ceo život ju je plašio beli papir. Za prvu sliku pripremala se šest nedelja i kada je počela da slika, više nije umela da stane. Prva slika joj je bila autoportret u četiri verzije, tačnije Helen u različitim dobima života.

Ona je pasionirana samouka slikarka, koja u svojim delima voli mnogo toga da ispriča. Koristi razne kombinovane tehnike, pastel, grafit, ugljen, flomastere. Kolorit je veoma izražen, a slike vrlo živopisne i naivne. Inspiracija su joj ljudi, pa se najviše bavi portretom.

Nakon samo godinu i po dana njen rad primetio je i umetnički direktor Guccija Alessandro Michele, koji joj je odmah ponudio saradnju. Od tog trenutka do danas postaje sve poznatija, a broj pratilaca na Instagramu raste svakim danom i trenutno ih ima 277 000.

Sredinom oktobra 2015. godine njen rad je predstavljen na Gucci izložbi NOT LONGER – NOT YET, postavljenoj u Minsheng Art muzeju u Šangaju.

GUCCI & UNSKILLED WORKER SARADNJA

Ekskluzivno za kompaniju Gucci slikarka Unskilled Worker uradila je specijalnu capsule kolekciju, uključujući i modne detalje. Kolekciju čini četrdeset modela različitih printova, inspirisanih Gucci modom i obeleženih jedinstvenim umetničkim rukopisom Helen Downie. Više o samoj kolekciji možete saznati na Guccijevoj onlajn prodavnici.