MODNO – MUZIČKI FESTIVAL U PUSTINJI: COACHELLA

Piše: Jean Fas

Coachella (Koačela) je festival koji se svake godine održava u gradu Indio u Kaliforniji i okuplja sve generacije i mnoge muzičke zvezde. Coachella je konceptualno nalik srpskom EXIT festivalu, ali, naravno, ne i u modnom smislu. Festival je nastao 1999. godine, kada je cena ulaznice bila 50 dolara. S vremenom festival je ugostio mnoga zvučna imena, kao što su Rihanna, Madonna, Beyonce, Daft Punk. Današnja posećenost je oko 200 000 ljudi, a cena karte se kreće od 375 do 900 dolara.

Pored velikih muzičkih imena, Coachella okuplja i modne obožavaoce i influensere, koji se takmiče u neobičnim stajlinzima i komadima koji su stvar prestiža. Pošto se festival održava u pustinjskom delu Kalifornije, zastupljen je Gipsy hippie style, poznat i kao boho stil. Devojke najviše nose šortseve od džinsa sa visokim strukom, majice i pletene topove ukrašene resama i perjem, mnogo narukvica, alki i tetovaža. Aksesoar je takođe vrlo važan, a njega čine ravne patike i sandale, bajkerske čizme i Isabel Marant i Chloe rančevi i torbe. Frizura i šminka su takođe upadljive i prate boho stil. Kosa je vezana u pletenice, „riblju kost“, blajhana i farbana u više boja ili skupljena u neurednu punđu (messy bun). Muškarci ne zaostaju za ženama, vrlo su stilizovani, ali i casual. Ovaj festival neosporno neguje svoj boho modni stil, koji je ujedno vrlo blizak sadašnjoj uličnoj modi i trendu.

Tokom festivala svi mediji svakodnevno izveštavaju ko je prisustvovao događaju, ko se kako obukao, ko je izazvao najveću pažnju, a modni dizajneri se čak maskiraju kako bi prošli neopaženo i pronašli inspiraciju za svoje nove kolekcije. Influenseri se hvale na Instagramu da su bili deo Coachelle, promovišu svojim stajlinzima razne brendove i na taj način zarađuju veliki novac. Reklo bi se da im se kupovina karte dobro isplati, a ujedno se i ludo zabave.

COACHELLA Style 1

COACHELLA Style 2

COACHELLA Style 3

Coachella, festival muzike i mode, mesto gde se svi osećaju slobodno, mesto gde se okupljaju najsiromašniji i najbogatiji, mesto koje spaja sve grane umetnosti…