ONA JE UMETNIK ZA KOSU KOJU NIKO NE ZOVE PO IMENU, VEĆ PO NADIMKU ĐUKA

Piše: Jean Fas

Draga Đuka, kada ste prvi put uzeli makaze u ruke i odlučili se za ovaj posao?

Zanat sam počela da učim davne 1967. godine u Podravskoj Slatini (današnja Hrvatska), a već 1970. sam počela da radim u Beogradu.

Kada ste počeli sa radom na modelima za modne kreatore, revije, editorijale i sećate li se ko vas je prvi angažovao?

Tokom celog radnog veka paralelno sam se bavila salonskim (komercijalnim) radom sa klijentima i radom van salona (revije, fotografisanja, frizure za venčanja). Godine 2010. zvanično sam otišla u penziju i otad sam se posvetila „terenskom” radu. Među prvima su me angažovali fotograf Marko Sovilj, zatim modni kreator Marko Mitanovski, a nakon toga su se ređala fotografisanja za kataloge za razne modne kreatore, samostalne revije, revije u okviru Nedelje mode, snimanja reklamnih i muzičkih spotova…

Koliko možete da utičete na želje klijenata?

Mogu dosta da utičem. Često se dešava da klijenti ponesu fotografiju sa frizurom koju bi želeli, a da takva frizura ne odgovara njihovom obliku lica ili nije za njihov tip kose. U tom slučaju im predložim neku drugu frizuru i u većini slučajeva me poslušaju.

Koja frizura nikada neće izaći iz mode?

Bob je frizura koju i dan-danas možemo videti na velikom broju žena i uvek izgleda elegantno i konkretno.

Šta je najvažnije za kosu i kako je održavati zdravom i urednom?

Za kosu je najvažnija nega. Pre bilo kog hemijskog tretmana (farbanje, blajhanje, mini-val) treba obratiti pažnju na zdravlje kose. Najbolje je posavetovati se sa profesionalcem (frizerom) u vezi sa negom kose. Danas postoji mnogo različitih šampona, regeneratora, maski, a samo je jedan za vaš tip kose i zato je savet profesionalca od najvećeg značaja.

Radili ste frizure za mnoge poznate ličnosti. Da li su vam pred nekom od njih drhtale ruke od treme i uzbuđenja?

Uvek postoji trema i to nema veze sa poznatim ličnostima. Dobro je da postoji mala (pozitivna) trema jer to znači da vam je stalo do toga što radite.

Koliko je danas popularan mini-val, narodski „trajna”?

Danas mini-val nije toliko popularan kao što je to bilo osamdesetih. U brojevima, dešavalo se da uradim i preko deset mini-valova dnevno, a u današnje vreme bude jedan mini-val u nedelju dana. Jednostavno, promenio se trend u celom svetu i danas su popularne neke druge vrste lokni i talasa.

Koji brend preparata za kosu biste izdvojili kao najbolji?

Teško je reći koji brend je najbolji ako ne probaš sve brendove koji postoje. Ja sam se tokom karijere trudila da radim sa kvalitetnim brendovima. Trenutno radim sa Wella Professionals.

Opišite nam frizuru koju ste napravili za nekog, a koja je za vas bila zahtevna i interesantna?

Najzanimljivije frizure su zapravo bile skulpture od kose. Više puta sam radila za kreatore, kao što su Marko Mitanovski i Ivana Pilja, sa kojima sam od početka pravljenja nove kolekcije bila uključena i u izradu frizura. Za takve frizure je potrebno napraviti noseće konstrukcije preko kojih se slaže kosa, a na dan revije to sve se kači na modele.

Koji brend ima najbolje farbe za kosu?

Kao i za negu, i za farbe je teško reći koja je najbolja. Recimo, brend Wella Professionals je lansirao prvu farbu u kremi na svetu još davne 1950. godine i otada se trude da imaju revolucionalne inovacije. Welline farbe osiguravaju savršeno pokrivanje sede kose, daju pune i intenzivne rezultate, imaju veliku paletu nijansi…

Objasnite nam neka pravila u vezi sa blanširanjem i farbanjem kose.

Što se tiče farbanja, postoje ograničenja koja treba unapred znati. Farbe mogu da posvetle prirodnu kosu za četiri-pet tonova. Ako je kosa već farbana, drugom farbom ne možemo da je posvetlimo nijedan ton. U slučaju da prirodnu kosu treba da posvetlimo za više od pet tonova ili da treba da posvetlimo već ofarbanu kosu, tada nam je potreban blanš, ali ja bih to prepustila profesionalcima.

Ko vas frizira i da li ste ikada poželeli neku promenu na svojoj glavi, a da se ona čini nemogućom misijom?

S obzirom na to da sam profesionalac, nikada nisam poželela nemoguću frizuru, nego sam, jednostavno, bila realna.

BOB FRIZURA

Bob je način šišanja koji nikad ne izlazi iz mode. U pitanju je ravno šišanje, ali u nekim slučajevima kosa može i da se blago stepenuje. Pored stepenovanja, bob može da se proredi na razne načine (stanjivanje). Ne postoji tačna dužina boba, tako da može da se šiša kao malo duži (otprilike do ključne kosti), najčešće je srednje dužine (tik iznad ramena), ali isto tako može da se šiša i kratko (slično pečurki). Linija šišanja može da bude ravna, kosa može biti kraća napred (poput „lokice”), a može da se šiša i izuzetno kratko u zadnjem delu i da ima kosinu od ocipitalne kosti pozadi, pa ukoso do velike dužine napred (long bob).

Što se stilizovanja tiče, može se fenirati ka unutra (klasika), a može i da se uvije na vruće alate, pa da se pročešlja u talase. U tom slučaju volim da koristim Wella Professionals EIMI Ocean Spritz, koji daje morski, „divlji” efekat.

Related