Otkrivamo kompletan raspored revija na Haute Couture SS23 nedelji mode

PARIZ – Ovo je sezona koja će definitivno biti glamurozna jer je Fédération de la Haute Couture et de la Mode u ponedeljak 19.12.2022 – objavila svoj privremeni couture kalendar. Između 23. i 26. januara , 30 luksuznih modnih kuća izložiće svoje kolekcije na 29 modnih revija, dok će Iris Van Herpen samostalno odabrati format predstavljanja. Kao je sada postala tradicija, Schiaparelli će započeti četverodnevnu couture sezonu u 10 sati 23. januara. Nakon izlaganja kod kuće u Rimu prošle sezone, Valentino će u Parizu predstaviti novu prolećnu kolekciju, zatvarajući treći dan couturea u 21:30 uveče.

Jedan od “highlightova” sezone biće otkrivanje jedinstvene kolekcije Haidera Ackermanna za Jean Paula Gaultiera – 25. januara. Ackermann će biti četvrti dizajner koji će interpretirati Gaultierov opus, otkrivajući da je otkrio : “Obojica govorimo o različitim kulturama; obojica govorimo o muškarcimam i ženama; obojica se divimo krojenju. Mislim da smo obojica zaljubljeni u žene. Stoga mislim da su sve te teme koje on i ja delimo stvari koje ću pokušati izneti i pokazati šta nam je zajedničko.
Ackermann, čija je poslednja revija konfekcijske linije bila predstavljena u jesen 2020. uglavnom je prolazio “ispod radara” tu i tamo izazivajući veliku senzaciju oblačeći ličnosti poput Tilde Swinton i Timothéea Chalameta za ključnepojave na crvenom tepihu.

Ove sezone ističe se i Maison Margiela, koji će svoju liniju muške odeće prikazati 22. januara, i veteranka couture mode – Adeline André. Tri nova gostujuća člana zatvorće sezonu 26. januara uključujući Aelis, Christophe Josse, Georges Hobeika, Imane Ayissi, Julie de Libran, Juana Martin, Rahul Mishra, RVDK Ronald van der Kemp, Yuima Nakazato i Zuhair Murad na rasporedu mode.

Prvo će se u 16:00 predstaviti Gaurav Gupta, modni dizajner iz New Delhija čije skulpturalne kreacije nose Aishwarya Rai Bachchan, Priyanka Chopra Jonas i reperka Saweetie. Osim couturea, njegov brend nudi muške kreacije, konfekciju i kolekciju finog nakita.


U 17:00 doći će red na Maison Sara Chraibi, brend koji je 2019. godine osnovala dizajnerka iz Maroka, koja je studirala arhitekturu, filozofiju i arhitektonsku teoriju pre nego što je počela skicirati svoje prve kreacije koji su ukorijenjeni u tradiciji i zanatima njene domovine.


Biće tu i Robert Wun. Nakon što je osvojio specijalnu nagradu ANDAM, dizajner ženske odeće rođen u Hong Kongu, sa adresom u Londonu, rekao je kako se nada da će mu to pomoći da iskaže svoj debi u Parizu. Robert Wun će se predstaviti u 18:00 , 26. januara.

 

Piše : Stefan Ristić
Fashion and Digital Editor