RUNWAY – TREĆI DAN MUŠKE NEDELJE MODE U MILANU

Piše : Stefan Ristić
Fashion and Digital Editor

Kako se približava kraj milanskoj nedelji mode , sve više se radujemo našoj sledećoj stanici – Parizu. Treći dan muškog izdanja Milano Fashion Weeka prošao je u znaku tri čuvena brenda koji su doneli neke novine u samoj organizaciji unutar kuća ali i genijalne modne kolekcije o kojima će se sigurno pričati u narednom periodu. Za Etro je počela nova era dolaskom dizajnera Marca De Vincenza čija je debitantska kolekcija predstavljena kao prva na rasporedu trećeg dana MFWa. Nešto kasnije u toku dana prikazana je nova kolekcija brenda Prada. Koliko je dugo čekana govore horde fanova globalnih celebrity ličnosti koji su ograničeni metalnim ogradama dozivali imena svojih omiljenih zvezda ispred zgrade Fondazione Prada . U medjuvremenu su se u showroomu prikazivale kolekcije brendova koji nisu bili na rasporedu za modne revije , medju kojima je ove godine bio i čuveni brend Missoni. Za sam kraj sačuvana je neverovatna kolekcija J.W.Andersona koji je još jednom nesvakidašnjim aksesoarima osvojio posetioce.

ETRO

Mnoge tradicionalne kuće su u razdoblju resetovanja i usavršavanja, a to ne može zvučati istinitije za Etro. Sa dizajnerom De Vincenzom, italijanski brend pronalazi novi pravac zasićen kodovima 70-ih, što je savršena vizija za “potres” brenda. Na veliko zadovoljstvo posetilaca, novi kreativni direktor je odmah “izašao iz parka“.
Merino vuna korišćena je za uvodne lookove, sa džemperima i kardiganima koji su oblikovali opušteni, ležerni identitet kuće. Ti odevni predmeti su sadržavali prigušene palete i geometrijske oblike, kožnu dugmad i mekane detalje – ramena su bila prirodno zakrivljena, porubi su padali ispod struka, a sve je govorilo “udobnost“. 

PRADA

Kako je revija počela, nevjerojatno niski plafoni podigli su se u stubove Fondazione Prada. Začula se tehno muzika i modeli su ušli u prostoriju iz skrivenog betonskog prolaza. Boxy krojevi nosili su se uz otvorene košulje, čiji su ovratnici visili preko revera sakoa, dok su pantalone bile uske i lagane. Obuća je bila ista u potpunosti na gotovo svim modelima koji su nosili varijaciju derbyja, a mnogi su nosili novu tote kožnu torbu sa potpisom kuće, predstavljenu u hromiranoj, beloj, crnoj i drugim sjajnim nijansama.

J.W.ANDERSON

Za mušku modnu reviju za jesen/zimu 2023. i žensku reviju pred jesen 2023., J.W. Anderson se osvrnuo na svoju prošlost, detinjstvo i ono na što je aludirao kao jednostavno. Iako su mnogi lookovi bili konceptualni – na primer, majica je imala jastuk pričvršćen na prednjoj strani i nosio ga je model sa naslikanim paradajzom – malo toga je bilo zaista “nadrealno“.