Raf Simons – iznenadno saopštenje čelnika brenda.

Kolekcija za proleće/leto 2023 bila je definitivno poslednja u istoriji ovog brenda.

U iznenađujućem saopštenju , Belgijska modna super-zvezda I drugi kreativni direktor Prade izjavio je da gasi brend pod sopstvenim imenom .
“Nemam reči da opišem koliko sam zahvalan na svemu što smo postigli” , napisao je na Instagram postu u ponedeljak.
Kolekcija za proleće/leto 2023 predstavljena u Londonu u oktobru 2022 je poslednja kolekcija ovog brenda.
“Zahvalan sam na neverovatnoj podršci mog tima , mojih saradnika ,medija i klijenata , svojim prijateljima i porodici kao i vernim fanovima i sledbenicima” .

Raf Simons za Pradu – SS23 Menswear.

Iako je Raf Simons kao dizajner nadmašio Rafa Simonsa kao brend u izrazu i uticaju posldnjih godina, iskreno je teško zamisliti  mušku modu bez njegovih polugodišnjih poruka iz kultnih kutaka kulture mladih. Joy Division i Sonic Youth, Christian F. i Blade Runner, Sterling Ruby i Robert Mapplethorpe, underground rave i, odnedavno, flower power hipi pokret: svi su pružili dovoljno konceptualne i grafičke inspiracije.

Osnovana u Antwerpenu 1995., linija je imala snažnu insajdersko praćenje, kao i široku pop kulturnu relevantnost; bio je hit u svetu umetnosti od samog početka i na kraju u hip-hop zajednici. Pesma A$AP Mob “RAF” iz 2017. ljubavno je pismo nekih od njegovih najvećih obožavatelja: Playboi Carti, Quavo, Lil Uzi Vert, Frank Ocean i A$AP Rocky, koji Simonsa često nazivaju svojim ocem.

Simons nije tačno objasnio zašto zatvara svoju liniju, iako je dugo izražavao frustraciju nemilosrdnim tempom modernog modnog sistema. U Christianu Dioru, u kome je bio na čelu od 2012. do 2015., Simons je bio odgovoran za šest revija godišnje, uz svoju liniju iz Antwerpena. Kao što je tada rekao Cathy Horyn, sa takvim rasporedom, “nemate vremena inkubacije za ideje, a vreme inkubacije je vrlo važno.” Pridružio se Pradi 2020. godine; tamo su on i Miuccia Prada odgovorni za najmanje četiri kolekcije godišnje. Možda je Simons, umetnički entuzijast za koga se zna da štiti svoj sopstveni život, osetio da je došlo vreme da usmeri svoju energiju.

Piše: Stefan Ristić
Fashion and Digital Editor