Thierry Mugler: Couturissime!

Thierry Mugler: Couturissime je prva retrospektiva koja istražuje fascinantan, oštri izraz francuskog dizajnera i kreatora kultnih parfema Thierryja Muglera. Modni vizionar, Mugler se etablirao kao jedan od najhrabrijih i najinovativnijih dizajnera kasnog dvadesetog veka.

Njegove odvažne siluete i neortodoksne tehnike i materijali – uključujući staklo, pleksiglas, vinil, lateks i krom – ostavili su trag u istoriji mode. U 1970-ima Mugler je definisao trendove svojim hvaljenim “glamazon”, šik izgledom, modernom ženom čiji je stil evoluirao iz hipijevske mode 1960-ih. U 1980-ima i 90-ima, Mugler je pokrenuo renesansu visoke mode kroz svoje provokativne kolekcije i pozorišne modne revije, koje su uključivale grandiozne lokacije i najupečatljivije modele tog doba.

Baš kao što njegov rad još uvek utiče na nove generacije modnih dizajnera, poznate ličnosti i dalje privlači Muglerov dizajn: njegove klasične haljine nedavno su nosile Beyoncé, Cardi B i Kim Kardashian. Izložba prikazuje preko stotinu odevnih kombinacija u rasponu od haute couture komada do scenskih kostima, uz prilagođene dodatke, skice, video zapise, slike vodećih modnih fotografa i spektakularne instalacije koje odražavaju Muglerov futuristički pristup.

Prezentacija Brooklynskog muzeja takođe predstavlja prošireni odeljak posvećen mirisima, usredotočen na Muglerov pionirski miris Angel. Thierry Mugler: Couturissime je prilika da pogledate i ponovno otkrijete fantastičan rad ovog multidisciplinarnog umetnika koji je doneo revoluciju u svet mode.

Thierry Mugler: Couturissime je pokrenuo Muzej lepih umetnosti Montreala, u saradnji s Maison Mugler. Kustos izložbe je Thierry-Maxime Loriot, gostujući kustos Muzeja likovnih umetnosti u Montrealu. Prezentaciju u Brooklynu koordinira Matthew Yokobosky, viši kustos za modu i materijalnu kulturu, Brooklynski muzej.

Otvaranju izložbe prisustvovala su neka od najvećih imena u Americi , a medju zvanicama našle su se Kylie Jenner , Madonnina naslednica Lourdes Leon , glumica Julia Fox , model Hanne Gaby Odiele itd.

Piše: Stefan Ristić
Fashion and Digital Editor

Related