ULTIMATIVNI VODIČ KROZ MILANO FASHION WEEK

Piše: Stefan Ristić
Fashion and Digital Editor

Čekali smo kraj Milano Fashion Weeka kano bi smo sumirali ustiske i odabrali trendove koje su modne kuće predstavile prošlog vikenda . Nedelja koja je počela sajmom Pitti Uomo u Firenci , nakon čega je usledila i velika ICON revija kao rezultat saradnje izmedju online shopping platforme luksuznih dobara Luisa Via Roma i Britanksog izdanja magazina Vogue završena je trodnevnim paklenim rasporedom revija u Milanu. Od Valentina do Prade , u nastavku su najznačajne kolekcije sezone SS24RTW MEN’S – Milanske edicije. 

VALENTINO

Striktno muška kolekcija nakon tri godine mešovitog prikazivanja muških modela kroz ženske revije , prva je novina koja je najavljena u kalendaru MFWa. Ujedno revija luksuznog brenda Valentinom otvorila je Milano Fashion Week u renesansnoj zgradi Milanskog Unizverziteta . Vizija kreativnog direktora Pierpaola Picciolia bila je ublažavanje klasičnih muških formi , suptilno potkopanih kroz nežan pristup.Radio je na kodeksima krojenja , ublažavajući proporcije boxy blejzera, zamenjujući pantalone kratkim šortsovima i suknjama, vezovima cveća na reverima ili printovima cvetova na prozračnim sakoima i košuljama ravnog kroja.

ALYX

Još jedna sjajna i proračunata kolekcija dizajnera Matthewa Williamsa iz Kalifornije. Kolekcija je prikazana duboko u predgrađu Milana, u istom industrijskom hangaru u kome je Jonatan Anderson pre godinu dana izložio svoje topove sa delovima bicikal i skejtborda.Hangar u kome je naslagan niz zvučnika na trenutak je podsećao na početak dobrog noćnog izlaska što je predstavljalo idealan ambijent za tok Alyx arhetipova, koji se kreću kroz tehnogotske i isprane teksas do radne odeće od tretiranog pamuka. Odabrana lista za reprodukciju brejkbitova “vozila” je modele po podu od tucanih drvenih pragova, izazivajući nostalgiju – možda Willijamsovu, koji se brzo približava deceniji Aliksa.

DSQUARED2

Tehnički održana u milanskoj zgradi iz 15. veka, ali za nas, u izmišljenom stanu u Majami Biču, prepunom drvenih pregrada, direktorskih fotelja i sofi spremnih za upotrebu NSFW-a.Ukusno kič, kolekcija Dina i Dena Kejtena zamišljala je hipotetički scenario kako najslađi američki prepsteri sleću u filmski studio za odrasle. Rezultat je bila uporna jukstapozicija, remiksujući najsjajnije komade – prugaste veslačke blejzere, ragbi košulje i V-izreze prekrivene kardiganima – sa detaljima i paletom pastelnih ružičastih, krem žutih i svetloplavih boja za bebe. Argile čarape su bile obložene kristalima, dok su standardni grudnjaci zamenjeni bikinijem na preklop. Ovde su se ogrlice udvostručile, torbe za kuglanje natopljene su šljokicama, a privesci od listova marihuane upotpunili su kombinacije vrećastih farmerki – eksplozija iz prošlosti koja nam nije bila potrebna, ali ćemo je neizbežno prigrliti.

DOLCE & GABBANA

Započevši proces sa morem crne boje, isekli su i iskrivili englesko krojenje sa Dolce Gabbanerismom, krojeći jakne uz torzo, sa lagano proširenim manžetnama i čaurom od cummerbund-cum-core (pokušajte to reći nakon nekoliko Aperol Spritzea). Dvostruki blejzeri sa izrezanim reverima bili su providne ivice i bez rukava, urezani u struku sa jednim panelom od tkanine zbog čega je donji deo odeće bio lepršav poput mini haljine.

PRADA

Održana u industrijskom atrijumu nalik svemirskom brodu, revija je bila okružena zavesama od providne sluzi koje su se savijale u zelene lokve pre nego što su procurele kroz mrežasti čelični pod. Instagram i TikTok su ubrzo bili prepuni snimaka gloop u akciji. Ali ovo je bilo više od pametnog alata za aktivaciju koji su pozvali Pradini kokreativni direktori. U stvari, direktno je upućivao na fluidnost izložene odeće, koja je uzimala restriktivne ili pojednostavljene forme, i ponovo ih zamišljala u impozantnim oblicima.Košulje, osnovna referenca revije, transponovane su na tunike haljine, blejzere, hirurške kapute i džins, formirajući siluete koje nisu delovale ni kao mačo ni žensko. Rukavi na odelima-košuljama bili su isečeni bez trunke suženja, dok je torzo stegnut od ramena do struka. Na drugim modelima, košulje su sadržale detalje džepova i D-prstenove taktičkog prsluka (poklon odeći umetnika Džozefa Bojsa) ili aplicirano cveće ljiljana, obuhvatajući dve strane muškosti.

Fotografije: GoRunway / Vogue Magazine