Alexander McQueen : First Sight SS23RTW

Sarah Burton predstavila je Alexander McQueen ‘First Sight’ žensku SS23 colekciju. Gosti na reviji bili su: Janet Jackson, Edward Enninful, Letitia Wright, Anthony Reeves, Maria Sharapova, Naomi Campbell, i mnogi drugi…

“Ova kolekcija govori o potrazi za ljudskošću i ljudskom vezom”, rekla je Sarah Burton, kreativna direktorka brenda, nakon predstavljanja. Oko – još jedna slika koja se ponavljala i virila u publiku tokom cele revije iz drapiranih haljina i sakoa sa dvorednim kopčanjem – takođe je, očito, bilo “simbol te ljudskosti, registar emocija, izraz jedinstvenosti”.
Jedan od upečatljivijih modela je onaj koji je nosila Naomi Campbell – bodi prošaran šljokicama i kristalima sa svetlucavim irisom i crnom zenicom koja se ocrtava u sredini.

Za svoju reviju SS23, Alexander McQueen vratio nas je u svoj divovski staklenik u obliku mehura, ovog puta postavljenog u kampusu univerziteta Greenwich, na obali Temze. Modeli poslati niz pistu  bili su odeveni u jakne i oštre crne krojeve koji su izgledali kao da su upravo izrezani vrtlarskim makazama, dok su promatrači revije oduševljnih lica pisali svoje beleške.

Bilo je tu i uobičajenih skulpturalnih komada od kože , korseta – steznika koji su stezali struk i bodija sa resama u stilu pom-poma. Poslednja inspiracija pronađena je u holandskom slikaru Hieronymusu Boschu, čije delo – kao što je Vrt zemaljskih užitaka – Burton opisuje kao: “Istovremeno mračno i lepo.” Ova “Bošijanska lepota” pojavila se u boji nekoliko puta, na psihodeličnoj haljini i bodiju, a na kraju je krasila potpuno belu haljinu sa izrezima koja je zatvorila reviju.

Piše: Stefan Ristić
Fashion and Digital Editor

Related