BALENCIAGA NIKADA JAČA – NOVA KOLEKCIJA DEMNE GVASALIE

Tekst / Kolaž : Stefan Ristić
Fashion and Digital Editor

Iako se činilo da je sa Balenciagom gotovo i da će je bespotrebna cancel kultura samleti , mudri potezi unutar brenda uspeli su da sačuvaju “zlatnu koku” – dizajnera Demnu Gvasaliu koji je svojim dizajnom osvojio srca zaljubljenika u modu i podigao prodaju Balenciage na neverovatan nivo. Možda je Kim Kardashian odlučila da zarad publike na stranu stavi dugogodišnje partnerstvo sa ovim brendom ali su konzumeri u većoj meri odlučili da oproste brendu na prošlogodišnjem ispadu. 

Iako ne vidimo ništa pogrešno u predstavljanju dečije kolekcije na način na koji je odrađena , jačina nečije ideje da se brend degradira urodila je plodom. Mesecima smo skoro svakodnevno slušali o tome kako bi trebalo uništiti sve stvari koje smo godinama dodavali u privatne zbirke i kako se brend treba zatvoriti zbog navodnog promovisanja pedofilije te kako je Demna totalno promenio vizualni identitet originalne kuće i kako bi ga trebalo smeniti.

Unutar Kering grupe i brenda Balenciaga vešto su se demantovali svi navodi uz javno izvinjenje. Kako bi izbegli dodatni bes javnosti , čelnici su se odlučili na sledeće korake – odustali su od predstavljanja na muškoj nedelji mode , kao i na Couture Weeku , samo dve sezone od prvog predstavljnja kolekcije visoke mode koju potpisuje Demna.

Srećom po nas koji volimo brend i kreativnu viziju njenog dizajnera , Balenciaga je predstavila solidnu kolekcijue Garde-Robe na svojoj zvaničnoj web strani. Dominacija crne boje je opšte primetna , tu su nezaobilazne futurističke i neardy naočare , fantastične “Inspector Shoe’s čizme i “Money Large Bag koja izmamljuje uzdahe. Ženskoj kolekciji dodati su nešto ženstvenjii elementi od onih na koje smo navikli , pa tako imamo prilike da vidimo lookove kompeltirane svilenim “Pussy Bow” mašnama kao i plisirane “Polka-dot” tačkaste haljine.

U nastavku pogledajte galeriju nove Balenciaga kolekcije.

Fotografije : Balenciaga.com