BREND PRETTY BALLERINAS OTVARA SVOJ SHOWROOM U PORTO MONTENEGRU

Pretty Ballerinas je deo “MASCARO” porodične kompanije osnovane 1918. godine. Porodica Mascaro proizvođač je fine obuće i cipela već četiri generacije. Brend Pretty Ballerinas pokrenut je na malom, mediteranskom ostrvu Menorka. Ostrvski raj, okupan toplinom mora, obeležen je drevnim tradicijama koje se prenose sa generacije na generaciju. Zanatska izrada obuće jedna je od glavnih aduta ovog mesta. Zanatlije u istom selu na mediteranskom ostrvu Menorka u Španiji od 1918. stručno proizvode baletanke i instinktivno znaju kada je cipela onakva kakva treba da bude. Par Pretty Ballerinas obuće prolazi kroz ruke više od šezdeset majstora i žena. Prve kolekcije brenda bile su inspirisane ikonama poput Audrey Hepburn, Marilyn Monroe, Faye Dunaway I Elle Fitzgerald . Danas brend zastupaju neka od najvećih imena u modnoj industriji poput Kate Moss, Olivia Palermo, Poppy Delevinge.

SUSRET ŠPANSKOG TRADICIONALNOG BRENDA I ZVEZDE CRNOGORSKOG PREDUZETNIŠTVA

U razgovoru sa Milicom Milošević saznali smo kako je započela saradnju sa brendom i kako je crnogorsko tržište dobilo proizvode koji se prodaju na ekskluzivnim svetskim lokacijama poput New Yorka na Upper East Side-u , Londona na Mayfair-u ,Abu Dhabija u Yas Mall-u na čak dve lokacije.

Kako ste došli na ideju da otvorite prvu Pretty Ballerinas radnju u Crnoj Gori?

– Već dugi niz godina zaljubljenik sam u ovu vrstu obuće. Razlog tome je moja visina sa kojom štikle nisu najsrećnije rješenje. Putujući došla sam do brenda – Pretty Ballerinas. Kako kod nas ne postoji nista slično odlučila sam osvježiti crnogorsku modnu scenu. Naravno, prije ove odluke isprobala sam baletanke i uvjerila se u njihovu, prije svega, savršenu udobnost, koja je svakoj ženi današnjice potrebana, ali i specifičan, drugačiji dizajn što proizvod čini kompletnim.

Možete li nam opisati kako je izgledao proces dobijanja franšize?

– Veoma sam zahvalna mojoj prijateljici Sandri Radunović iz Beograda, koja me upoznala sa vlasnicom brenda. Lina Mascaro posjetila je Crnu Goru i ljetovala u Ljutoj. Provele smo par dana zajedno i saglasile se sa svim elementima ugovora o franšizi, te od tada imamo predivnu saradnju.

Milica Milosevic Pretty Ballerinas

Pretty Ballerinas ima dvije lokacije. Jednu u Podgorici tokom čitave godine, a drugu tokom sezone u Tivtu, u Porto Montenegro. Kako je crnogorska publika reagovala na ovaj nama novi, a svjetski poznati brend?

– Moram priznati da sam iznenađena potražnjom. Pretty Ballerinas je za naše standarde skup brend, ali i pored toga dame trguju. Vjerujem da je razlog udobnost koju sam već pomenula. Česta je pojava da mušterije prolaskom pored radnje i samim enterijerom i eksterijerom iste budu privučene da pogledaju proizvode. Mnoge od njih prvi put upoznaju brend i sa oduševljenjem trguju. Nikada nisam zažalila što sam se upustila u ovo prilično izazovno i zahtjevno putovanje, a trud se isplatio.

Kakva je reakcija turista kada uoče omiljeni brend poznatih dama sa svjetske scene u našoj državi?

– U odnosu na domaću klijentelu, turisti uglavnom znaju za brend i oduševljeni su što postoji kod nas. Doći sa dugog puta i saznati da u našu malenu zemlju možeš trgovati omiljenu obuću prilično je dobra reklama. Još je važnije što nije došao neko sa strane i donio priču već je ideja krenula iz Crne Gore.

Kažu da je hodati u Pretty Ballerinas obući jednako zamišljenom hodanju po oblicima. Kako nastaje ova obuća?

– Svaki par obuće se izrađuje ručno, koriste se isključivo prirodni materijali u tom procesu i nerijetko se desi da baletanke imaju dodatke poput Swarovski kristala i slično.

Sam brend ne nudi samo baletanke, asortiman je mnogo širi. Koja sve obuća čini vašu ponudu?

– Iako su u fokusu, baletanke čine samo dio asortimana. Naša obuća obuhvata i mokasine, espadrille, sandale, papuče, otvorenu obuću na petu ili štiklu tokom ljetnje sezone, kao i patike i čizme kao dio kolekcije u zimskoj sezoni.

Svjedoci smo da Pretty Ballerinas biraju sve influenserke u Crnoj Gori, ali i šire. One nisu jedine, jer ovaj brend često viđamo na poznatim glumicama, umjetnicama, ali i pripadnicama kraljevskih porodica. Kome su namijenjene Pretty Ballerinas kreacije i uz koje se prilike savršeno uklapaju?

Pretty Ballerinas obuća se zaista uklapa za sve prilike. Za ovaj brend nema ograničenja što je još jedan od razloga mog oduševljenja njime. Postoje modeli za dnevne i večernje varijante, za dame svih uzrasta. Jednostavnost i elegancija otvara širok spektar kombinacija.

Možemo reći da je ovaj privatni posao Vaš hobi. Vi ste, pored toga što ste uspješna preduzetnica, i ćerka, sestra, supruga i majka troje djece. Koja od ovih uloga je najzahtjevnija za Vas?

– Zahtjevnost ovih uloga mijenjala se godinama. Biti supruga i majka zahtjevalo je punu posvecenost na samom početku. Zbog toga sam dugo vremena bila okrenuta isključivo porodici, njenom napretku i miru. Kada su djeca ojačala i moj dnevni raspored postao je relaksiraniji. Ćerka i sestra je nešto što me oplemenjuje, čini jačom, spremnijom i odlučnijom. Uopšteno porodica, uža i šira,mi je izuzetno važna i njeno zajedništvo i sklad. U svijet preduzetništva zakoračila sam kad sam shvatila da sve gore navedeno ništa ne može narušiti, zbog čega je uloga preduzetnice najlakša.

Koliko je bilo teško razviti Pretty Ballerinas brend i držati sve ostale stvari pod kontrolom istovremeno?

– Bilo je teško u startu povezati sve konce. Posebno je bilo teško po prvi put ući u posao koji podrazumijeva čitav process od kontakta preko sklapanja ugovora, pa do dostavljanja robe. Kada sam ušla u “mašinu” kako kažu, cjela priča postala je rutina i počela sam uživati u njoj. Kada radite nešto što vas istinaski zanima, što volite i želite da uspije, onda prepreke ne postoje. Prosto kada naiđete na prepreku ta ljubav prema poslu vam da snage da je pređete i ne okrećete se. Ja sam perfekcionista i teško može da se desi da isplanirano ne bude odrađeno do najsitnijih detalja.

Da li uvijek nosite Pretty Ballerinas modele?

– Pa naravno, ono što nudim mušterijama volim da reklamiram na sebi.

Koja je Vaša omiljena uspomena nastala u Pretty Ballerinas obući?

– Sva putovanja sa suprugom i djecom.

Milica Milosevic Pretty Ballerinas