Kako je protekla dodela nagrada CFDA AWARDS

NEW YORK — Catherine Holstein, kreativna direktorka Khaitea, proglašena je najboljim dizajnerom ženske odeće na CFDA Fashion Awards u ponedeljak uveče. Holstein, koja je svoj brend osnovala 2016. i poznata je po svojoj prepoznatljivoj senzualnosti i opuštenosti, pobedila je Petera Doa, Christophera Johna Rogersa, Gabrielu Hearst i LaQuana Smitha na CFDA Fashion Awards, koja je održana u partnerstvu s Amazon Fashion platformom u južnoj ulici Cipriani u Casa Cipriani. Nagradu za dizajnera muške odeće ove godine kući je ponela Emily Adams Bode Aujla iz Bodea, koja je takođe prošle godine osvojila nagradu u kategoriji  “dizajner u usponu”.Aujla, koja je poznata po svojim kolekcijama inspirisanim baštinom i vintage proizvodnom tehnikom, nadmašila je Jerryja Lorenza iz Fear of God, Mikea Amirija iz Amirija, Thoma Brownea i Willyja Chavarriju.

Dobitnik nagrade američkog dizajnera modnih dodataka godine bio je Raul Lopez za Luar, čije su kolekcije inspirisane njegovim dominikanskim nasleđem iako ima status Njujorčanina kao i njegovim rodno fluidnim pristupom. Takmičio se sa Aurorom James za Brother Vellies, Brandonom Blackwoodom, Stuartom Veversom za Coach i Telfarom Clemensom za Telfar.

U kategoriji Emerging Designer of the Year pobedila je Elena Velez, koja se u kategoriji takmičila sa Bacha Maija, Carly Mark za Puppets and Puppets, Colma Dillanea za KidSuper i Lauren Harwell Godfrey za Harwell Godfrey.
Velez, koja dolazi iz Milwaukeeja, Wisconsin, diplomirala je na Parsons School of Design i Central Saint Martins. Njen brend sa sedištem u New Yorku imao je svoj prvi službeni debi na nedelji mode u New Yorku u septembru 2021. i poznata je po svojoj netradicionalnoj sintezi metalnih proizvoda i visoke mode.

 

Dodelu nagrada je vodila glumica Natasha Lyonne i time obeležila  60. godišnjicu CFDA-e.

Christina Ricci dodelila je nagradu za dizajnera ženske odeće godine, Trevor Noah otkrio je nagradu za dizajnera muške odeće godine, a dizajnera modnih dodataka godine uručio je Joel Kim Booster.

Keke Palmer dodelila je nagradu pobedniku za novog dizajnera godine.

Martha Stewart uručila je Skims nagradu za inovaciju koju dodeljuje Amazon Fashion, a prihvatili su je osnivači brenda Kim Kardashian, Jens Grede i Emma Grede. 

Bradley Cooper ovogodišnju je nagradu Fashion Icon dodelio Lennyju Kravitzu, dok je Law Roach svoju nagradu Stylist dobio od Kerry Washington.

Anna Wintour uručila je Andrewu Boltonu, kustosu Wendy Yun koji je zadužen za Institut za kostime u Muzeju umetnosti Metropolitan, nagradu osnivača u čast Eleanor Lambert.

U iznenađujućem potezu, Cher i Jesse Jo Stark uručili su Chrome Heartsu nagradu Geoffrey Beene za životno delo, koju su prihvatili suvlasnici Laurie Lynn i Richard Stark.  

Cher je takođe dodelila Medijsku nagradu u čast Eugenije Sheppard stilistkinji Patti Wilson.

Nagrada za pozitivan društveni uticaj, koju je dodelila Eva Chen s Instagrama, pripala je Slayiansima iz The House of Slay s Prabalom Gurungom, Laurom Kim, Phillipom Limom, Tinom Leung i Ezrom J. Williamom.

Piše: Stefan Ristić
Fashion and Digital Editor