DEVET TAJNIH PLAŽA AMERIČKE OBALE

SAD imaju neverovatnih dvadeset hiljada kilometra obale, pa nije čudo što su poznate po svojim izuzetnim plažama – od tropskih rajeva, stenovitih uvala i državnih parkova do vrhunskih mesta za surfovanje. S obzirom na to koliko mnogo ljudi putuje ovih dana, nije lako pronaći ono posebno mesto za opuštanje. Ovde smo odabrali deset najboljih skrivenih plaža u zemlji. Samo, pokušajte da ih zadržite u tajnosti!


1. BAHIA HONDA STATE PARK Florida

Uprkos lokaciji u Meksičkom zalivu, Florida Kiz nisu toliko poznati po svojim plažama kao što biste pomislili. Mlečnobeo pesak i kristalno čisto more državnog parka Bahia Honda podsećaju na slike karipskih ostrva. Neće vam biti potrebna maska da biste ugledali šarene ribe, ali ako je imate, uživanje će biti još veće.

2. BANDON STATE NATURAL AREA Oregon

U ovom državnom parku od 356 hektara na zapadnoj obali lako je pronaći usamljeno mesto. Moćne stene koje se izdižu iz mora krase obalu i zajedno sa travnatim dinama čine savršenu sliku za razglednicu. To je sjajno mesto za duge šetnje ili galopiranje duž obale i budite spremni da vidite foke kako se sunčaju.

3. CUMBERLAND ISLAND Džordžija

Dok istražujete ovaj 29 kilometara dug pojas zlatnog peska, osećaćete se kao da ste zakoračili u prošlost. Ostaci španskih crkava razbacani su po ostrvu i divlji konji slobodno lutaju između travnatih dina. Ostrvu se može prići samo vodom, putničkim trajektom koji polazi iz grada Sent Meri.

4. COON CREEK BEACH Kalifornija

Kalifornija je puna pretrpanih plaža i čini se nemogućim pronaći neku neotkrivenu. Tu na scenu stupa Coon Creek Beach. Kada vam se smuče kamp-prikolice i kabrioleti na auto-putu, ova peščana uvala pruža zaslužen predah i predivan pogled na gromovite pacifičke talase. Najbolji način da dođete do nje, jeste da idete pešice na jug od državnog parka Montaña de Oro.

5. FOLLY BEACH Južna Karolina

Na dvadesetak minuta vožnje od Čarlstona nalazi se divna Folly Beach, plaža idealna za porodice. Tu možete raditi bezbroj stvari: uživati u pogledu sa pristaništa, surfovati, šetati po istoimenom državnom parku… Grad pored plaže takođe ima solidnu ponudu barova, taverni u kojima se služe morski plodovi, pansiona i vila, tako da se nećete osećati previše izolovani u ovom skrivenom dragulju.

6. LANIKAI BEACH, KAILUA Havaji

Moguće je na neko vreme izbeći gužvu dok provodite odmor u Honoluluu i okolini. Časna reč! Dok se turisti kreću prema plažama na severnoj obali, radite ono što rade lokalci – idite na Lanikai Beach. Lanikai se prevodi kao „rajsko more”, a kada uronite u prijatno toplu vodu, shvatićete odakle ime. Uvala od čistog belog peska oivičena palmama stiže pravo iz snova o Havajima. Sa ove plaže možete na miru uživati u pogledu na Mokulua ostrva, bez hordi turista i ugostiteljskih radnika u blizini.

7. OCRACOKE ISLAND Severna Karolina

Ovo je mesto za one ljubitelje plaža koji znaju da je put ponekad uzbudljiv koliko i odredište. Prvo morate da vozite do ostrva Sidar, a zatim pređete moreuz Pamliko do ostrva Okrakoke. Kada stignete tamo, naići ćete na usamljeni put, koji vas dovodi do pešačke udaljenosti od mirnih uvala, netaknutog peska, valovitih dina i slanih močvara.

8. RYE ON THE ROCKS Nju Hempšir

Većina surfera će se složiti da je plaža Rye on the Rocks, poznata i kao Bass Beach najbolje mesto za surfovanje na 26 kilometara dugoj obali Nju Hempšira. Plaža je pomalo državna tajna, ali, srećom, meštani su gostoljubiv svet. Zato zgrabite dasku, odveslajte i uživajte u uzbuđenju koje pruža jahanje moćnih talasa. Susedna plaža, Jenness State Beach, odlična je za duge šetnje i istraživanje plimnih bazena.

9. SECOND BEACH Vašington

Malo je stvari u životu koje su tako umirujuće kao buđenje uz zvuke okeana, a upravo to možete učiniti na obali koja pripada gradu Olimpiji u Vašingtonu. Podignite šator u senci visokih stabala smreke, divite se dramatičnim stenama koje se izdižu iz mora i noću uživajte pored logorske vatre. Na plažu se može stići samo pešačkom stazom, koja počinje u priobalnom selu La Plaš.

Related