MARC JACOBS – Kontroverzni dizajner

Najpoznatiji američki modni dizajner i dalje šokira javnost svojim kontroverznim izjavama, kolekcijama, kampanjama i stilom života.

PIŠE:  Jean Fas
FOTO: www.marcjacobs.com

*Rođen je 1963. godine u Njujorku, rano ostao bez oca i rastao uz mentalno obolelu majku i baku (očevu majku).

*Kada je imao petnaest godina, radio je kao prodavac u njujorškom avangardnom butiku Charivari.

*Godine 1986., pod pokroviteljstvom kompanije Onward Kashiiama USA Inc., Jacobs je dizajnirao svoju prvu kolekciju sa oznakom Marc Jacobs.

*Godine 1987. Jacobs je bio najmlađi dizajner koji je ikada dobio najveće priznanje modne industrije, nagradu Udruženja modnih dizajnera Amerike (CFDA) Perry Ellis za novi modni talenat.

*Godine 1988. Jacobs i Robert Duffy, njegov kreativni saradnik i poslovni partner, pridružili su se ženskoj dizajnerskoj jedinici kompanije Perry Ellis: Jacobs kao kreativni direktor i zamenik predsednika, Duffy kao predsednik.

REVIJA U STAROM HOTELU , KOLEKCIJA JESEN-ZIMA 2013
REVIJA U STAROM HOTELU , KOLEKCIJA JESEN-ZIMA 2013

*Godine 1992. Udruženje modnih dizajnera Amerike dodelilo je Jacobsu nagradu „Ženski dizajner godine”. *U jesen 1993. godine kuća Jacobs Duffy Designs Inc. pokreće sopstvenu kompaniju za licenciranje i dizajn: Marc Jacobs International Company, L.P.

HAPPY DAYS ARE HERE, KOLEKCIJA JESEN-ZIMA 2014.
HAPPY DAYS ARE HERE, KOLEKCIJA JESEN-ZIMA 2014.
HAPPY DAYS ARE HERE, KOLEKCIJA JESEN-ZIMA 2014.
HAPPY DAYS ARE HERE, KOLEKCIJA JESEN-ZIMA 2014.
HAPPY DAYS ARE HERE, KOLEKCIJA JESEN-ZIMA 2014.
HAPPY DAYS ARE HERE, KOLEKCIJA JESEN-ZIMA 2014.

*imati Marc Jacobs tašnu značilo je luksuz tokom dvehiljaditih, o čemu svedoči i scena u filmu Đavo nosi Pradu, u kojoj glavna glumica poklanja prijateljici tašnu i ona oduševljeno reaguje na poklon.

*U periodu od 1997. do 2014. godine bio je kreativni direktor francuske modne kuće Louis Vuitton, a kolekciju Louis Vuitton Express za sezonu jesen-zima 2012. mnogi su zapamtili po čuvenoj scenografiji voza i železničke stanice, kao i po luksuznim kaputima, torbama, vrtoglavim šeširima i modnim detaljima.

*Godine 2015. Marc Jacobs je najavio kraj svog sekundarnog brenda Marc by Marc Jacobs kako bi se usredsredio samo na brend Marc Jacobs i publiku čija je platežna moć veća. Time je broj prodavnica sa 285 smanjen na 200 u osamdeset zemalja širom sveta.

*Marc Jacobs je član i podržavalac LGBT zajednice, o čemu svedoče i mnoge njegove modne kampanje, a dizajner ne krije ni svoju dvogodišnju vezu i raskid sa gej porno zvezdom Harryjem Louisom.

Mnogi će pamtiti čuvenu lokomotivu na pariskoj železničkoj stanici u okviru kampanje za kolekciju jesen-zima 2012. modne kuće Louis Vuitton, koju je dizajnirao niko drugi, nego Marc Jacobs.

LOKOMOTIVA NA MODNOJ REVIJI
LOKOMOTIVA NA MODNOJ REVIJI

U blistavoj karijeri američkog dizajnera ta kolekcija je jedna od onih koje se ne zaboravljaju. Pored angažmana velikog broja slavnih manekenki i velike produkcije, kolekcija se ponosila luksuznim kaputima, haljinama, putnim torbama, vrtoglavim šeširima i aksesoarom.

SAV TAJ MARC JACOBS GLAMUR

Više od dve decenije Marc Jacobs parfemi i aksesoar su u žiži popularnosti.

NAOMI CAMPBELL I MARC JACOBS DIZAJNIRALI MAJICU UNAIDS POVODOM MEĐUNARODNOG DANA BORBE PROTIV AIDS-a.

Godine 2008. Naomi Campbell, Miley Cyrus i drugi bili su zaštitna lica u Marc Jacobs kampanji  Zaštiti kožu u kojoj živiš, a koja je propagirala borbu protiv karcinoma kože. Devet godina kasnije Naomi, koja je poznata po svom dugogodišnjem humanitarnom radu i donacijama, predložila je Marcu ponovnu saradnju, novu kampanju UNAIDS, koja propagira borbu protiv AIDS-a. Kreator je sa oduševljenjem prihvatio ideju. Majica kreirana za kampanju naći će se samo u odabranim Marc Jacobs prodavnicama, i to po ceni od 55 dolara.

 

Related