MARIJA TARLAĆ – MULTIMEDIJALNA LIČNOST

Piše: Jean Fas
Foto: Arhiva Marije Tarlać

Ono što je presudilo da počnem da se bavim modom, jeste upravo njena nedostižnost. Cene koje su postale neprihvatljive, loši materijali, modeli previše jednostavni i jednolični.

Vi ste najpoznatiji srpski model. Sećate li se prve kolekcije koju ste nosili i opišite nam svoje iskustvo?

Ne bih se baš složila sa vama da sam najpoznatiji srpski model. Da sam radila dugi niz godina u jednoj potpuno drugačijoj modnoj industriji – to jesam. Način na koji smo predstavljali modu, nije bio klasičan. To su uglavnom bili modni performansi, na kojima sam mogla da se istaknem jer sam se osećala prijatno na sceni… Prve revije su svaka za sebe bile posebne priče… Moda sa beogradskih ulica, moda iz naših ormana, i sad kad pogledam snimke sa tih revija, čini mi se da je to zaista bilo najbolje od beogradske mode tih godina…

Kako je izgledao jedan sasvim običan dan Marije Maćić, a kako danas izgleda dan Marije Tarlać?

Potpuno dva različita života… Život devojke i život odrasle žene, majke, supruge… Nema tu šta da se kaže. Jedino što se ne menja jeste moja želja da stalno nešto radim.

Mnogi vas pamte po emisiji City i City Club na RTV Pink. Šta je najinteresantnije čega se sećate iz tog perioda?

Prva emisija je svakako jedina koju pamtim. Toliko ih je bilo, toliko ljudi smo predstavili, gradova obišli… Svaki dan smo bili na svim aktuelnim dešavanjima u gradu. Ako nije bilo u Citiju, kao da se nije ni desilo. Pamtim prvi intervju sa Zdravkom Čolićem, tada sam zapravo prvi put upoznala pravu zvezdu.

U kom trenutku ste se odlučili da se bavite i dizajniranjem odeće i šta je presudilo?

Ono što je presudilo da počnem da se bavim modom, jeste upravo njena nedostižnost. Cene koje su postale neprihvatljive, loši materijali, modeli previše jednostavni i jednolični. Uniformisanost masovne jeftine produkcije. Nisam se nalazila u tržnom centru, a svakako nisam bila za skupe radnje. Ono što mi radimo, jeste da nudimo ženi odličan kvalitet i različitost po pristupačnoj ceni. Onoliko koliko sam ja spremna da platim, toliko naše haljine i koštaju.

Da li ste imali pehova i neprijatnih iskustava u svetu modelinga i šta biste mogli da posavetujete današnju omladinu koja želi da ide istim stopama?

Ja sam obožavala posao modela, svakako bih ga preporučila svakoj devojci kojoj se za to ukaže prilika. Pod tim se podrazumeva da iza vas stoji dobra agencija i provereni ljudi. Zna se šta je modna revija, zna se koji kreatori rade kod nas. Tu nema mnogo iznenađenja. Modni studio Click, agencija Jelene Ivanović, agencije Fox, Elite, Select.

Da li vam nedostaje kamera, modna pista i uloga voditelja?
Ne fali mi ni kamera, ni modna pista. Sve sam to zamenila radionicom. Sve u svoje vreme. Čini mi se da su se meni stvari dešavale uvek u pravo vreme i na tome sam zahvalna.

Urbana Beograđanka koja je ostala dosledna modelingu isključivo u svojoj zemlji!

Koju modnu reviju ćete uvek pamtiti kao the best i zašto?

Moji omiljeni dizajneri se menjaju iz sezone u sezonu, a YSL, Chanel, Balenciaga, Dior su nešto što mi uvek privuče pažnju, kao i svim ostalim ženama. Ako pričamo o našem gradu, Dragana Ognjenović je uvek moj izbor.

Možete li nam opisati svoju saradnju sa prodavnicom Distante u Beogradu?

Radnja Distante je moja omiljena radnja od trenutka kada se otvorila. Kako je ona menjala svoje dizajnere, menjala sam ih i ja. Poslednjih godina zajedno sa njima odlazim na PFW, to je jedina nedelja mode koja mene oduševljava, najviše zbog ulične mode, koja je tih dana potpuno fascinantna. To kako žene tada izgledaju, jedina je inspiracija koja vam je potrebna da biste napravili najlepše moguće haljine.

Ko nosi vaše modele, da li je to određeni tip žene ili ne?

Moje modele najviše nose žene koje su stilski meni najsličnije. Najviše su to žene mojih godina. Nemam trenutke inspiracije jer ja nisam kreator. Ja imam radionicu u kojoj pravim haljine koje se meni nose te sezone, te nedelje…

Mnogi vas doživljavaju kao odvažnu Beograđanku, ne baš pristupačnu, a ja mislim da ste veoma prijatni, stidljivi i duhoviti. Koliko je važno za šou-biznis kako drugima delujemo, a šta zapravo jesmo?

I ja mislim da sam vrlo prijatna i duhovita. Mislim da se ovo pitanje odnosi na život, ne samo na šou-biznis. Nisam bila deo tog sveta i nikada se nisam osećala zbog toga bitnom. Ja znam da sam bitna i ne treba mi naslovna strana da mi to dokaže. Bitna sam svom sinu, mužu, prijateljima, porodici. Ja sam svoj svet izgradila i u njemu nema prostora za razmišljanje o tome kako me drugi vide.

Poznato je da vam je jedan od najboljih prijatelja Boško Jakovljević. Kako biste ga opisali privatno? I kako biste opisali njegov kreativni rad za Martini Vesto?

Boško je neko ko je bitan deo mog života. Smatram ga svojim najvećim prijateljem. Koliko vas miluje, toliko vam istom merom saspe istinu u lice. Sa njim delim svoj život svakodnevno. Čujemo se ujutro, znamo šta ko radi taj dan, volimo da komentarišemo događaje, ljude. Obožavamo pozorište, bioskop i najviše volimo da se posle prepiremo jer retko kad film ili predstavu doživimo na isti način. Radujemo se tom paklu koji nastane kada nam se sukobe mišljenja. Kada je posao u pitanju, tu smo velika podrška jedno drugom, tu mi je bitno da se složimo, pričamo o mom i njegovom radu… Njemu mora da se svidi sve što ja radim i obrnuto. Znate, za njega sam sigurna da ce doći kada mi je stvarno potreban, a to je danas zaista retko. Zato volim Boška i zahvalna sam što je deo mog života.

I za kraj, koja je vaša neostvarena želja?

Želja ima mnogo i uvek će ih biti… Mogla bih satima da nabrajam šta želim danas, a tek šta sam želela juče, a šta ću želeti sutra. Ali trenutno sam zahvalna na svemu što imam. Sada malo uživam u tome.

Related