MAURICIJUS NAJBOLJA AFRIČKA DESTINACIJA O KOJOJ NE ZNATE BAŠ MNOGO

Mark Tven je jednom napisao: „prvo je stvoren Mauricijus, a zatim raj, raj je kopiran po uzoru na Mauricijus”. U mnogome, to je i istina. Mauricijus je, s pravom, nadaleko poznat po svojim tirkiznim vodama, plažama od belog peska i luksuznim odmaralištima. No, kada su u pitanju atrakcije, Mauricijus je mnogo više od običnog ostrva. Posmatranje ptica i planinarenje šumovitim i brdovitim predelima, vrhunsko ronjenje, kao i izleti brodom do savršenih ostrva i neverovatnih botaničkih bašti i kolonijalnih plantaža, učiniće odmor na Mauricijusu nesvakidašnjom avanturom. U svakom slučaju, mogućnosti su beskrajne. 

Mauricijus: Rajsko ostrvo

Kada se nalazite na ostrvu savršenih plaža od belog peska, okruženim zapanjujuće plavim Indijskim okeanom, sa planinama i prekrasanim krajolikom u središtu ostrva, uz gotovo 365 dana sunca, teško je biti nezadovoljan ili nesrećan. Od sticanja nezavisnosti, 1968. godine, na ovom malom ostrvu u Indijskom okeanu (veličine oko 2000 kvadratnih kilometara) nije se desio puč niti vojni ustanak bilo koje vrste. Populaciju od skoro 1,3 miliona stanovnika čine prevashodno Indijci (68%), a tu su i Kreolci, Kinezi, Francuzi i manji deo Engleza i Južnoafrikanaca. Između sebe govore engleski kao službeni jezik, francuski, mauricijsko- kreolski, hindu, tamil, marati, bhojpuri i hakka. Za izletnike postoje dva mesta pod zaštitom UNESCO svetske baštine (Aapravasi Ghat i Le Morne kulturni krajolik), kolonijalni grad Port Luis (Port Louis), jedan od najstarijih hipodroma na svetu – Champs de Mars, jedan od najboljih svetskih botaničkih vrtova u Pamplemuzu, Plavi Peni Muzej (ovde možete videti retku kolekciju markica), Nacionalni park Crna Reka i Kasela park, gde se možete družiti sa mladuncima lavova. Da biste stigli na bilo koju od ovih destinacija (i uopšte za kretanje po Mauricijusu), možete koristiti taksi. Pronađite dobrog taksistu već prvog dana svog odmora i držite se njega. Pored taksija možete iznajmiti automobil ili koristiti neki od mnogih auto prevoznika.

Hrana: Mešavina više kuhinja Kuhinja

Mauricijusa predstavlja mešavinu više kuhinja, i to: kreolske, kineske, evropske i indijske. Čest je slučaj da jedan vaš obrok predstavlja mešavinu ukusa. Budući da su Francuzi vladali ostrvom od 1710. do 1810. godine, i danas se osećaju snažne veze, pa su mnoga jela francuske kuhinje veoma popularna, a indijski radnici koji su se doselili na Mauricijus, doneli su i svoje kulinarsko umeće sa sobom (kari, na primer, ili paste od paradajza koje se služe sa ribom). Dolazak kineskih migranata krajem 19. veka donosi i rižu i njoke, bilo pržene ili kuvane na pari, kao sastavni deo prehrane ostrva. Kineska predjela, kao što su hrskava piletina i lignje, takođe su postali deo ishrane na Mauricijusu.

Više od plaža: istraživanje Mauricijusa

Lepota plaža na Mauricijusu ne dovodi se u pitanje. Čuveni prah-beli pesak koji lagano pada u safirno plavu vodu, odavno privlači posetioce ovom ostrvu. Pa ipak, iznad ove živopisne estetike nalazi se ostrvo koje tek čeka da bude otkriveno. Žamor na pijacama, bašte koje cvetaju, otkosi šećerne trske sa vrhovima poput pera koji se talasaju preko valovitih polja, i planine boje zelene mahovine koje uokviruju zeleni, zbijeni pejzaž koji se prosipa u Indijski okean – sve to predstavlja „školski primer“ tropskog ostrvskog raja.

Pođite na pešačenje klisurom Crne Rijeke

Ukoliko ne možete iščekati da započnete istraživanje, ne morate ići dalje od klisure Crne Reke. Najveći nacionalni park u zemlji, pokriva otprilike 2% ostrva, dom je vodopadima i raznovrsnoj divljači, uključujući i neke od najugroženijih vrsta na Mauricijusu. Izletnici u parku mogu biti počašćeni pogledom na retkog ružičastog goluba ili echo papagaja, kao i na jelena, divljeg vepra i drske, makaki majmune. Većinu staza je moguće preći za tri do četiri sata. Osoblje centra za posetioce parka može vas posavetovati za koju od njih da se odlučite. Uzmite mapunili razmislite o unajmljivanju vodiča, kako biste dobili neke „insajderske“ savete i čuli priče o datoj oblasti.

Naučite da razlikujete palme u Pamplemuzu

Kratka vožnja severoistočno od glavnog grada odvešće vas u Sir Seewoosagur Ramgoolam botaničku baštu, takođe poznatu i kao Pamplemouz botanička bašta. Sagrađena 1770. godine, ova bašta, na 62 040 jutara, najstarija je botanička bašta na južnoj hemisferi, i dom je bezbrojnoj domaćoj i egzotičnoj flori, poput gigantskih ljiljana, lotosovog cveta i frangipanija. Međutim, neophodno je jedno upozorenje za posetioce koji očekuju vizuelnu gozbu cvetnih boja: dominantno obeležje bašte je mnoštvo endemskih i stranih palmi. Na ulazu možete unajmiti lokalnog vodiča za svega 50 rupija – pomoći će vam da napravite razliku među vrstama (i učiniti taj proces daleko zanimljivijim), a usput će testirati i vašu sposobnost da prepoznate razne začine i mirise. Ukoliko budete imali sreće, vodič će vas upoznati sa sablasno očaravajućim krvavim drvetom. Nema prodajnih mesta sa hranom ili vodom u bašti – prodavci nude vodu i grickalice na parkingu ispred ulaza.

Nađite svoj put do prosvetljenja u hramovima

Izgleda da je Mauricijus postigao onu vrstu multikulturalnog sklada, kakvom se mnoge nacije mogu samo nadati – toleranciju i potpuno prihvatanje – ali je u isto vreme sačuvao opipljivu atmosferu duhovnosti. Hramovi, džamije i crkve razasute su po ostrvu, od veličanstvenih starih zdanja do rudimentarnih svetilišta uz puteve. Mauricijus je treći u svetu po broju Indusa (nakon Indije i Nepala), a hindu religiju ispoveda gotovo polovina mauricijske populacije. Hrišćanstvo, islam i budizam dolaze odmah potom po broju svojih sledbenika. Nakon jutarnjeg lutanja belim plažama grada Trou aux Biches, pođite u kratku šetnju po unutrašnjosti, ka Maheswarnath hramu na severnoj strani Triolet sela (blizu autobuske stanice). To je najveći hindu hram na Mauricijusu, i obuhvata grupu kreč-belih zgrada, od kojih je svaka posvećena drugom božanstvu. Ovde važe uobičajena pravila ponašanja u hramovima (ulazak bosih nogu i u skromnoj odeći), ali nemojte se plašiti interakcije sa meštanima – samo jedan osmeh može izmamiti priču o Šivi ili poziv da im nešto darujete.

Uspostavite balans uz pomoć joge i spa-tretmana

Ako se, nakon velikih količina ruma i obilnog konzumiranja kineske i indijske hrane, osećate naduto i tromo, vreme je da se istegnete i podmladite vaše telo i um na času joge. Postoji mnogo studija hata joge na ostrvu, i većina hotela ima časove joge, uključene u raspored aktivnosti. Ako želite nešto malo drugačije, možete učestvovati u terapiji smehom u Veranda Pointe aux Biches-u, mada vam se može desiti da se vaši posmatrači u baru smeju glasnije nego vi. Kako biste se nagradili za sve napore, počastite se masažom skrojenom prema vašem ukusu u jednom od šest Seven Colours spacentara na obali. Vi sami pravite izbor, od mirisa do osvetljenja, sve u skladu sa potrebama vaših čakri. U zavisnosti od dostupnosti, plažni stolovi za masažu dopuštaju vam da utonete u blaženu relaksaciju uz zvuk okeana.

 Istražite centralnu pijacu glavnog grada

Krenite na centralnu pijacu glavnog grada Port Luisa veoma rano, kako biste zatekli trgovce koji se pripremaju za nastupajući dan. Doručkujte francusko pecivo ili ljuti dhal puri, koji možete jesti stojeći uz lokalne biznismene koji su napravili pauzu za jelo na putu do posla, pre nego što krenete u istraživanje kitnjastih – iako malo prljavih – viktorijanskih dvorana. One su popunjene čitavim spektrom lokalno uzgojenih proizvoda, počevši od mnoštva zeleniša, pa sve do malih, bodljikavih Viktoria ananasa, da ne pominjemo komade mesa i ostalih delova životinja – lako je zadržati se ovde sat ili dva. Nakon što ste videli sve što ste hteli u dvoranama, uđite u uske prolaze u kojima ljudi izboranih lica prodaju jeftin tamjan i uvozne drangulije (preporučljivo je pitati vlasnike tezgi za dozvolu pre nego što fotografišete).

Stvari o kojima treba voditi računa

Na većini destinacija opasne radnje dovode do opasnih posledica, stoga, ni na Mauricijusu nije drugačije. Stvari koje bi vam mogle zasmetati, vrlo verovatno, biće iz samog okruženja (komarci, opekotine od sunca i povremeno uznemiren stomak). Indijski okean je topli, tropski okean, tako da se u njemu morate čuvati od nekolicine potencijalnih nevolja. Srećom, veoma mali broj posetilaca susretne se sa nečim ozbiljnijim od posekotina na korale (koje često znaju biti veoma bolne).

Kokosovi orasi

Ležanje ispod kokosove palme može delovati kao tropska idila, ali koliko god to smešno zvučalo, dešavale su se nesreće sa tragičnim posledicama. Vodite računa kada prolazite ispod kokosovih palmi i nemojte ležati pod njima (niti parkirati auto).

 Cikloni

Mauricijus se nalazi u ciklonskom pojasu. Većina ciklona se događa u periodu između decembra i marta, iako ih može biti čak i do aprila. Iako su direktni udari relativno neuobičajeni, oluje koje se dogode miljama daleko, mogu doneti veoma jake vetrove. Čim se ciklon detektuje, sistem upozorenja se oglašava, kako bi se javnost informisala o stepenu opasnosti. Na Mauricijusu postoje četiri nivoa pripravnosti. Upozorenja, a zatim i redovni bilteni, emituju se na radiju i televiziji. Za aktuelna upozorenja informišite se na metservice.intnet.mu.

Krađe

Sitne krađe i provale praktično su uobičajena pojava izvan zidova vašeg rizorta. Omiljena mesta lopova su plaže, a Île aux Cerfs je naročito žarište. Najbolja strategija je da ne nosite ništa vredno na plažu. Takođe, nikad ne dovodite lopova u prolazu u iskušenje time što ćete ostavljati vaše stvari bez nadzora. Budite naročito oprezni na prometnim mestima kao što su pijace, i izbegavajte da šetate sa svojim stvarima nemarno prebačenim preko ramena. Kada putujete javnim prevozom, držite stvari uz sebe. Ako iznajmite auto, najbolje je uopšte ne ostavljati ništa vredno u njemu. Ukoliko baš morate, sve dobro sakrijte, van vidnog polja. Kad god je to moguće, parkirajte se na obezbeđenom parkingu ili barem negde gde ima gužve – nikada se nemojte parkirati na izolovanom mestu, naročito ne noću.

Ne ostavljajte važna dokumenta, novac ili dragocenosti razbacane po sobi. Mnogi hoteli pružaju uslugu sobnih sefova, i preporučljivo je da ih koristite. U suprotnom, ostavite svoje dragocenosti u sefu na recepciji i uzmite priznanicu. Iako je većina hotela pouzdana, da biste bili sasvim sigurni, spakujte sve u malu torbu sa duplim patentom, koja se može zakatančiti, ili uzmite veliki koverat sa potpisanim pečatom koji će otkriti bilo kakav pokušaj otvaranja. Prebrojte novac i putničke čekove pre i nakon preuzimanja iz sefa. Ukoliko vam nešto bude ukradeno, prijavite to policiji. Šanse da će vam to biti vraćeno su male, ali biće vam potrebna izjava kao dokaz da ste zločin prijavili, ukoliko želite da tražite naplatu od osiguranja.

Related