MLADA OPERSKA UMETNICA U LETNJEM SPECIJALU MAGAZINA FASHION MOOD: UPOZNAJTE TAMARU RAĐENOVIĆ

MLADA OPERSKA UMETNICA IZ CRNE GORE TAMARA RAĐENOVIĆ (23), KOJA GRADI USPEŠNU KARIJERU U LONDONU I ŠIROM EVROPE, DEBITOVAĆE 22. SEPTEMBRA U ČUVENOM KARNEGI HOLU U NJUJORKU. NA NJENOM SOLISTIČKOM KONCERTU MLADOJ SOPRANISTKINJI ĆE SE PRIDRUŽITI NJENI PRIJATELJI I KOLEGE, SVETSKI PRIZNATI UMETNICI SOPRANISTKINJA MAJO MORALES VARGAS, TENOR MARIO CHANG (METROPOLITAN, NJUJORK) I PIJANISTKINJA CAROLINE DOWDLE (KRALJEVSKA OPERA, LONDON).

Koliko ste imali godina kada ste odlučili da ćete postati operska umetnica?

Muzikom se aktivno bavim od svoje šeste godine, kada sam upisala muzičku školu. Klavir je bio moj san odmalena.  Znala sam da će muzika biti moj život i moja profesija. Srednju muzičku školu „Vasa Pavić”, odsek solo pevanje, završila sam ubrzano za tri godine, a posle toga i Konzervatorijum za muziku i balet u Ljubljani, takođe odsek solo pevanje, za godinu dana. Dar za pevanje sam slučajno otkrila sa petnaest godina. Oduševljavala me je opera zbog spoja različitih vrsta umetnosti. Privlačila me je i gluma, tako da sam pronašla umetnost koja spaja više mojih interesovanja.

Vaša profesija podrazumeva i učenje jezika. Kažu da operski pevači imaju poseban talenat i specifičan način učenja? Koliko jezika govorite i kako ih učite?

Na engleskom sam studirala, usavršavam italijanski, nemački, francuski, a pevam i na ruskom, španskom i češkom. To je proces koji traje i sigurno ću raditi na jezicima celog života. Veliki umetnici, poput Montserrat Caballe i Nelly Miricioiu, perfektno vladaju svim jezicima na kojima su pevali. Meni je bilo fascinantno videti primadonu Montserrat Caballe kako se, u osamdesetim godinama života, na svom masterklasu savršeno prebacuje sa jezika na jezik u zavisnosti od toga koji je pevač na sceni i ona je moj idol u tom pogledu…

Kada je počela da nastupa, koje je sve nagrade osvojila kao i još mnogo detalja o Tamari Rađenović, čitajte u letnjem specijalu magazina Fashion Mood.

Related