NAJLUKSUZNIJA VERZIJA ARAPSKE BAJKE

U Dubaiju sve mora biti ‘naj’ – najveće, najkvalitetnije, najskuplje, najsavremenije, zbog čega ćete na ovom mestu okolinu često posmatrati otvorenih usta i razgoračenih očiju. superluksuz koji se oseća na svakom koraku ovog najbrže rastućeg grada-države na Bliskom istoku pruža sasvim drugačiji doživljaj odmora i uživanja u putovanjima sa kojih se vraćate sa osećajem da ste ugodili sebi i da su čuda na ovom svetu moguća.

TEKST: Goran Jovanović
FOTO: Getty images

Ako ste jedan od onih svetskih koji tokom pakovanja kofera za povratak u realnost, najradije zbrajaju momente koji sui m oduzeli dah, onda bi definitivno trebalo da posetite Dubai.

Simbolično, ovaj grad leži na mestu gde se sastaju more i pustinja, te je i sam mesto susreta najvećih suprotnosti. U njemu iz pustinjskog peska izviru najsavremenija arhitektonska čuda, stari islamski običaji prepliću se sa modnom ekstravagancijom, a od neumerenog uživanja u bogatom sadržaju trebalo bi se suzdržavati jer je, ipak, u pitanju muslimanska zemlja u kojoj su zakoni jasni.

Smešten na tački gde se susreću Evropa, Afrika i Azija, Emirat Dubai, drugi po veličini od njih sedam, trenutno je dom pripadnika više od 160 nacionalnosti, što ga čini jednom od najmultikulturalnijih zajednica na svetu. Srce istoimenog emirata, grad Dubai, kojim upravlja porodica Al Maktum, imao je 1990. samo 500.000 stanovnika, a danas ih ima nešto biše od 1,3 miliona i dalje se svakodnevno širi I u vazduhu, i na zemlji i pod vodom.

Od nafte do elitnog turizma

Može se reći da se istorija Dubaija meri od 1966. godine, kada je u njemu pronađena nafta. Naravno, to je donelo prosperitet za ovaj emirat, ali mudri Arapi su znali da je nafta resurs koji se troši i koji jednog dana može da presuši. Kako bi Dubai postao nezavisan od finansiranja isključivo naftom, njegov vladar šeik Muhamed bin Rašid Maktum doneo je odluku da se prihodima od nafte počne finansirati izgradnja novih turističkih i poslovnih sadržaja ovog grada. Angažujući najbolje arhitekte i stručnjake na svetu, probio je arhitektonske granice i postavio nove rekorde na svakom koraku.

Pre nego što je postao popularna destinacija, turisti su u Dubai, uglavnom, svraćali za vreme godišnjeg Šoping festivala, a osnovna aktivnost onih koji kroče u ovu bescarinsku zonu bilo je upravo to – šoping. Međutim, vremenom se ovde pojavilo obilje sadržaja koji u prvi plan stavlja uživanje gosta, pa su danas hotelski kompleksi u Dubaiju maksimalno popunjeni i kroz njih godišnje prođe više od 14 miliona turista.

S obzirom da tokom julskih i avgustovskih dana temperatura u ovom delu sveta neretko prelazi i 50 stepeni, jasno je da je tajming bitan faktor kod planiranja posete Dubaiju. Idealno je da to bude kasna jesen ili rano proleće, ali ukoliko vam ovde kupanje i sunčanje nisu ključne aktivnosti, komotno se u Dubai uputite usred zime. To je jedna od stvari koja se i te kako odrazila na stil življenja u ovom gradu, budući da se najveći deo svakodnevnih aktivnost (čitaj – kompletan život) odvija u zatvorenim prostorima.

Zanimljivo je da je stopa kriminala u Dubaiju ekstremno niska, praktično iznosi nula odsto, zbog čega se ovaj grad smatra jednim od najsigurnijih gradova na svetu. S jedne strane, zakon je vrlo strog, dok su, s druge strane, stanovnici Dubaija veoma moralni. A činjenica da su policijski automobili, ni manje ni više, nego Aston Martin, Lambordžini, McLaren, Ferari i ostali, verovatno dodatno obeshrabruje sve potencijalne prestupnike.

Sadržaj za svačiji ukus

Jedno od mesta koje vam nudi više mogućnosti je Al Mamzar Beach, predivan park bogat zelenilom, najlepšim plažama i kristalno čistim, tirkiznim morem. Uz to, Al Mamzar se nalazi na 10-15 minuta vožnje od starog bazara, takozvanog suka, gde se mogu videti koreni Dubaija, pa je zgodno da kombinujete ove dve posete. Bazar je šarmantan jer se nalazi uz more, i osim malih zgrada tipične orijentalne arhitekture, možete uživati u pogledu na zaliv kojim prolaze zanimljivi brodići. Osim pozicije, suk je zanimljiv jer se sastoji iz dva dela, a to su Spice Souq, velika pijaca začina, tkanina i drugih detalja, i Gold Souq, veliki market na kojem možete pazariti zlato i plemenite metale po najpovoljnijim cenama na svetu.

Valja, ipak, imati na umu da je Dubai pustinja, pa vredi izmaći se iz gradske vreve i osetiti i tu stranu njegovog života. To možete učiniti odlaskom na dnevni ili noćni pustinjski safari u kojem ćete osetiti svu snagu pustinje. Ovi akcioni-paket izleti obuhvataju adrenalinske vožnje terenskim vozilima kroz nestvarne topografije, od peščane pustinje, do planina uz jahanje kamila i, na kraju, boravak u kampu pod savršeno čistim zvezdanim nebom gde se, uz tradicionalnu večeru, možete opustiti uz hipnotišući trbušni ples.

Ne bi trebalo da propustite ni vožnju abrom preko Dubai Creek-a jer je vožnja ovim vodenim taksijem jedno od najboljih iskustava koje možete doživeti u Dubaiju. Potrebno je da platite svega jedan dirham kako biste se drvenim brodićem vozili preko zaliva i posmatrali pomalo zastrašujući skyline koji u Dubaiju čine grandiozne građevine.

Ukoliko ste gurman, Dubai je pravo mesto za vas. Ovde gotovo da ne postoji kuhinja koja nije zastupljena i sve to zahvaljujući velikom broju doseljenika koji su sa sobom doneli svoje običaje, kulturu, umetnost i, naravno, najrazličitije specijalitete. Zato u ovom gradu možete uživati u ukusima i mirisima marokanske, libanske, persijske, indijske, italijanske, tunišanske, tajlandske, kineske i mnogih drugih kuhinja. U Dubaiju ima oko 450 restorana i oni se većinom nalaze u sklopu hotela. Istina, nisu nimalo jeftini, ali zato gotovo svaki od njih nudi čuveni branč petkom kada za sasvim normalnu cifru možete degustirati obilje specijaliteta u periodu između 12 i 16 časova.

Dubai će 2020. godine biti domaćin svetske EXPO izložbe i do tada je planirano da značajno porastu hotelski kapaciteti srednjeg ranga, kako bi Dubai prigrlio i one turiste niže platežne moći. Šeik Muhamed bin Rašid je najavio nova ulaganja i nove projekte koji će pomoći da Dubai, kao domaćin EXPO-a, zadivi ceo svet, a Bliskom Istoku vrati zaboravljenu ulogu centra kulture i kreativnosti. Ako se igde u svetu neposredno može videti kako novac upravlja njegovim poretkom, onda je to, svakako, Dubai. A evo šta je to sve naj u njemu.

Najviša zgrada na svetu – Burdž Kalifa

Ako želite da svojim očima vidite kako izgleda svet iz ptičje perspektive (a niste hrabri kao slavni padobranac Feliks Baumgartner), onda se popnite na 124. sprat zvanično najviše samostojeće zgrade na svetu Burdž Kalife, smeštene u četvrtom Poslovnom zalivu Dubaija. Kao na kakvoj 3D mapi sveta, sa ovog vidikovca gledaćete kretanje svetlucavih voda Golfa, oscilacije zlatnih peščanih dina arapske pustinje i osetiti koliko ste mali u odnosu na kosmos.

Burdž Kalifa je izgrađena 2010. godine, visoka je 828 metara i broji 160 spratova za koje su, dok je gradnja bila u toku, mnogi smatrali da neće moći da pobede ovozemaljske zakone fizike. To je ujedno i razlog zašto se ova zgrada tako neobično sužava od temelja do samog vrha za koji, kada ga posmatrate sa zemlje, imate utisak da je oštar kao vreteno iz bajke o Trnovoj Ružici i da biste se prosto mogli ubosti na njega. Na tom vrhu gde (uzgred) večera u restoranu košta oko 400 evra po osobi, temperatura vazduha je za nekih 10-12 stepeni niža u odnosu na podnožje.

Ono što je Burdž Kalifa spolja, nije ni upola senzacionalno kao sve ono što čini njenu untrašnjost. Ovde su podovi presvučeni srebrom, zidovi su rađeni u skupocenoj venecijanskoj štuko tehnici, spa centri su optočeni kristalnim mermerom, a nameštaj u lobijima rađen je od brazilskog ružinog drveta. Uopšteno, enterijer svake deonice (koje seizdvajaju i zasebnim aromama) inspirisan je kulturom Bliskog Istoka. Fashion stranu Burdž Kalife suvereno brani Đorđo Armani koji je ušao u istoriju kao prvi dizajner koji je u najvišoj zgradi na svetu otvorio svoj hotel. Armani sektor se ugnezdio između devetog i 16. sprata i u njemu je baš sve – od rasporeda nameštaja pa do ručno rađene posteljine – lični izbor gospodina Đorđa. Ima i krajnje artističkih momenata, pa tako u jednom rezidencijalnom prostoru dominira grandiozna skulptura umetnika Jaumea Plense pod nazivom Glasovi sveta, koja sadrži 196 činela o koje nežno udaraju kapi vode što stvara živopisni žamor, koji oslikava glasove ljudi svih nacija širom sveta. Pored ovog skulptora, enterijeru Burdž Kalife svoj doprinos dali su i Karim Rašid i Adam Tihani.

Zbog svega navedenog, čini se da je bilo samo pitanje trenutka kada će kula, koja para oblake i pejzaž u kojem ona igra glavnu ulogu, poslužiti kao scenografija za neki film. To se i dogodilo 2011. kada su u njoj snimane scene četvrtog dela franšize holivudskog blokbastera Mission Imposible.

Kažu da se o 160 spratova, za čiju gradnju je bilo angažovano više od 12.000 radnika, može ispričati 160 zanimljivih priča. Prva je, svakako, ona da je arhitekti Adrianu Smitu, koji je projektovao ovu kulu, kao inspiracija poslužio cvet ljiljana koji je i simbolično uzet kao motiv, budući da je on zaštitni znak arapske pustinje, koji pritom ima i savršeno simetrične latice. Sledi još 159 činjenica koje, svaka za sebe, odlično opisuju unikatnost ove arhitektonske tvorevine.

Najveći šoping mol – Dubai Mall

Iako bi neko rekao da je ovo “samo” šoping centar, zapravo je u pitanju jedna od glavnih atrakcija Dubaija. Jer, ako se za nešto može reći da je raj za kupoholičare, onda je Dubai Mall nesumnjivo mesto koje je na jednom stepenu iznad raja. To je nezvanično najveći i najposećeniji tržni centar na svetu koji broji čak 1.200 radnji. Smešten je u blizini Burdž Kalife, a da biste ga u potpunosti obišli, u smislu da zavirite u svaku prodavnicu i ispratite njegov bogati prateći sadržaj, potrebno vam je minimum pet dana.

Otvoren je 2008. godine u sklopu sumanuto skupog kompleksa koji je obuhvatao i Burdž Kalifu i Dubai fontanu i za čiju gradnju je potrošeno 20 milijardi dolara. Lista prestižnih dizajnerskih imena koji imaju svoje outlete je preduga za jedan razuman vodič kroz Dubai, stoga, budite sigurni da ćete ovde, doslovno, izgubiti pamet od dilema da li pazariti Manolo Blahnik, Christian Dior, YSL, Chanel, Louis Vuitton, Prada, Armani, Marc Jacobs, Burberry, Dolce&Gabbana… I šta god od navedenog da izaberete i po kojoj god ceni, postoji opasnost da ste pogrešili jer ćete već sledećeg trenutka ugledati nešto bolje. Međutim, bogata ponuda u kojoj vas čeka svaki iole značajniji brend svetske modne industrije nije ono što ovaj šoping mol izdvaja od svih ostalih koncepata trgovine u 21.veku.

To je, ipak, obilje propratnog sadržaja koji vas “začikava” na svakom koraku ogromnog prostora od 1.124.000 kvadratnih metara. Tu su tematski zabavni parkovi, 22 bioskopa, hotel sa 250 soba, replika čuvene londonske ulice Regent, klizalište i to olimpijskih dimenzija, skijalište u vrlo uverljivom alpskom ambijentu, grandiozan akvarijum, vodopad, fontana i još jedna turistička atrakcija – Candylicious, zvanično najveća prodavnica slatkiša na svetu.

Ostrvo Palma, najveće veštačko ostrvo ikad napravljeno na planeti Zemlji, ima površinu od 5,6 kilometara i odgovara površini 784 fudbalska terena

Zbog svega navedenog, Dubai Mall godišnje poseti više od 65 miliona ljudi. Podatak koji se prošle godine pojavio na internetu možda najbolje oslikava ovu brojku – u Dubai Mallu se odigrava više pešačkog saobraćaja nego na Ajfelovoj kuli, Nijagarinim vodopadima i Diznilendu zajedno!

U skladu sa ovakvim nadrealnim konceptom šopinga, koji je u Duabiju sasvim normalna stvar, zvaničnici Dubaija prošle godine su objavili da će Dubai uskoro biti bogatiji za još jedno ovakvo mesto, koje će, ako je to uopšte moguće, biti nešto gabaritnije i sadržajnije od Dubai Mall-a.  U pitanju je izgradnja “Trgovinskog centra sveta” (Mall of the world), šoping velegrada koji će pokrivati površinu od 743.000 kvadratnih meatra i biti povezan mrežom pokrivenih trgovačkih ulica u kojima će temperatura biti kontrolisana kako bi se stvorila posebna mikroklima u ovom deluDubaija i na taj način omogućio celodnevni boravak ljudi na otvorenom, čak i kada je najveća vrućina. Kompleks ovog centra imaće i najveći pokriveni luna park na svetu, kao i kulturnu četvrt u kojoj će biti smeštene galerije, izložbeni prostori i pozorišta različitog profila, a biće povezan za stotinjak hotela.

Najveće veštačko ostrvo – Palm Island

Pet godina rada, tokom kojih je u more bačeno više od 93 miliona kubnih metara peska i usađeno sedam miliona tona stena, stvorilo je potencijalno osmo svetsko čudo. Ostrvo Palma, kako se zove najveće veštačko ostrvo ikad napravljeno na planeti Zemlji, ima površinu od 5,6 kilometara i odgovara površini 784 fudbalska terena! Uz Kineski zid, to je jedina građevina koju je moguće videti sa Meseca golim okom.

Ostrvo je podeljeno u tri dela: Palm Jumeirah, Palm Deira i Palm Jebel Ali. Na njemu se nalazi preko 4.000 rezidencijalnih objekata, vila i apartmana, u kojima su utočište našli imućni ljudi i brojne slavne ličnosti, među kojima su i Dejvid i Viktorija Bekam. Kuriozitet je da su sve ove stambene jedinice prodate u rekordnom roku od 72 sata od momenta objavljivanja njihove prodaje. Ovde se nalazi i osam velelepnih hotela, od kojih se najviše izdvaja Atlantis, budući da ima centralnu poziciju na vrhu palme i da nezvanično uživa epitet najluksuznijeg hotela na svetu. To je raskošno i veoma sadržajno zdanje inspirisano legendom o Atlantidi, u kojem imate neodoljivu priliku da plivate i igrate se sa delfinima u tzv. Zalivu delfina. Poseduje i lagunu sa 65.000 morskih životinja, 700 m sopstvene plaže, ronilački klub, Aquaventure water park, najveći u ovom delu sveta, a za one istraživačkog i nemirnog duha tu su i mistične Izgubljene odaje – mesto na kojem možete saznati sve što je poznato o mitskom gradu Atlantidi.

Iako je u pitanju potpuno veštačka tvorevina, vegetacija na ostrvu Palma je nestvarna, a njom dominira 12.000 palmi, koje su za ove potrebe godinama gajene u posebnim jaslenim sadnicama. Ovim konceptom proširivanja sopstvene teritorije osvajanjem mora, UAE su se zapravo pridružili Holanđanima i Japancima koji su to već radili, doduše iz praktičnih razloga (nesrazmeran odnos broja stanovnika i površine zemlje), i navukli bes jednog dela svetske zajednice na sebe. Međutim, za razliku od svojih prethodnika, Emiraćani koji su ovom prilikom svoju liniju obale proširili za čak 60 kilometara, rukovodili su se, isključivo, estetikom i dizajnom, pokazavši još jednom celom svetu koliki su megalomani.

Zanimljivo je da ceo svet čuvenu Palmu naziva veštačkim ostrvom, iako ona tehnički nije ostrvo, s obzirom na činjenicu da je sa kopnom povezana namenski izgrađenim mostom koji je dugačak 1,4 kilometra.

Hotel sa najviše zvezdica – Burdž Al Arab Dubai

Popularno Jedro, koje je kao najprepoznatljivija građevina sa razglednica postalo sinonim Dubaija, jedini je hotel na svetu koji je kategorisan sa sedam zvezdica i koji, 18 godina nakon svog otvaranja, i dalje suvereno čuva ovo zvanje. Razlog  je vrlo jednostavan – njegova usluga je više od savršenstva. Ako se pitate šta sve podrazumeva, onda probajte da zažmurite i izmaštate sve ono štojedan hotelski kompleks može da ponudi najizbirljivijem i najbogatijem gostu. Budite sigurni da ćete u tom izvođenju besnih glista upravo opisati jedan običan dan prosečne mušterije čuvenog Jedra. Ovaj jedinstveni hotel koji je građen po uzoru na izgled doue, vrstu arapske galije koju je danas teško videti u Persijskom zalivu, podignut je na veštačkom ostrvu udaljenom 280 metara od Džumeira plaže i do njega se dolazi posebnim mostom. Sultan koji je naručio njegovu gradnju mislio je o svakom detalju. Naime, on je insistirao da se hotel izgradi na veštačkom ostrvu, a ne na samoj plaži, jer bi zdanje takvih razmera u popodnevnim časovima u potpunosti lišilo sunca najpoznatiju plažu Dubaija. Sultan je, takođe, zahtevao i da samo ostrvo ne sme biti previsoko kako bi se dobio pravi utisak da je hotel arapska galija koji plovi Persijskim morem. Te 1994. godine ovakav poduhvat graničio se sa nemogućim jer je postojao veliki rizik da, zbog blizine afričke tektonske ploče, morskih struja i vetrova, ostrvo bude potopljeno. Konstruktori su zato prvi put u svetu upotrebili šuplje betonske blokove koji znatno smanjuju jačinu talasa i sprečavaju eroziju tla, čime je bezbednost znatno povećana, a planirana visina od 305 metara zadržana. Takođe, temelji građevine postavljeni su na tada neverovatnih 230 metara dubine mora, kako bi se osigurala stabilnost. Tako je nakon šest godina i potrošenih 650 miliona dolara, Burdž Al Arab zablistao u punom sjaju i postao novi simbol Emirata.

Burdž Al Arab ima 26 spratova (mada, oni pre odgovaraju visini od 52 sprata, jer su duplo viši u odnosu na standardne nivoe), 202 apartmana, 17 restorana (od kojih se jedan nazvan El Mahara nalazi pod vodom), heliodrom, Rolls Royce vozni park za potrebe gostiju, džinovski akvarijum, a budući da ovde nema klasičnih hotelskih soba, već samo luksuznih apartmanskih dupleksa, njihova površina se kreće od 170 do 780 kvadratnih metara, koliko ima najveći među njima, tzv. Kraljevski apartman u kojem noćenje košta čitavih 28.000 dolara! Možda još čudniji od ovog podatka jeste onaj statistički, koji kaže da je, i pored ovakvih cena, popunjenost hotela konstantno između 82 i 94 odsto.

Iako ćete na Instagram profilu gotovo svakoga ko boravi u Dubaiju videti selfi sa Jedrom u pozadini, znajte da je malo ko od turista ušao u njegove odaje. Naime, pristup hotelu je moguć samo uz rezervaciju ili pozivnicu, a neretko je na snazi i dress code koji ne dozvoljava običnim smrtnicima da po njegovim prostorijama šetkaju u patikama i bermudama.

U slučaju da ste jedan od srećnika koji će se ovde obresti na večeri ili samo šetnji (koju, takođe, plaćate na ulazu), prvo što ćete ugledati su zlatni stubovi atrijuma ukrašeni sa oko 1.790 kvadratnih metara 24-karatnih zlatnih listića koji će vas bukvalno zaslepeti svojim sjajem. Inače, atrium zauzima čak trećinu celokupne zapremine hotela i toliko je visok da u njega komotno može da stane njujorški Kip slobode.

Spoljašnjost  Jedra prekrivena je teflonskim slojem koji je danju bele boje, dok u toku noći u potpunosti menja izgled zahvaljujući kompjuterski programiranim svetlosnim efektima. Dok se po njemu smenjuju boje vatre i vode, ljudi na Džumeira plaži stoje do kasno u noć i gledaju ga satima. Svaki gost ima vozača, svaki sprat privatnu recepciju.

Najveća muzička fontana – Dubai Fontana

Ispred Dubai Mall-a, na veštačkom jezeru, nalazi se još jedna velelepna građevina – najveća muzička fontana na svetu koja je ušla u Ginisovu knjigu rekorda zahvaljujući visini od 250 metara, koliko dosežu njeni mlazevi koje izbacuje.

Izgradnja ove 275 metara duge vodene skulpture koštala je 218 miliona dolara, a dizajnirala ju je kompanija Wet koja je bila zadužena i za kreiranje fontane ispred Belaggio hotela u Las Vegasu. Naime, prema nekim tvrdnjama zavidni Arapi su nekoliko godina odlazili u Las Vegas gde su trošili svoje milione i neretko su odsedali u Hotelu Bellagio, gde ih je svaku noć uveseljavala fontana koja je plesala po taktovima neke zapadnjačke muzike. Očarani njenom lepotom  oni su odlučili da po povratku u UAE u svom pustinjskom dvorištu naprave slično raspevano čudo. Tako danas u Dubaiju postoji najveća, najlepša i najskuplja fontana na svetu, koja za četiri puta nadmašuje svoj uzor iz pustinje u dalekoj Nevadi.

Fontana je osvetljena sa 6.600 reflektora i 25 projektora u boji. Izbacuje mlaz vode do 73 metra visine, a snopovi svetlosti koje stvara mogu se videti i na 32 kilometra udaljenosti. Ova nesvakidašnja igra vode, svetlosti i boja praćena je raznovrsnom muzikom – tradicionalnim arapskim numerama i modernim svetskim hitovima.

Testiranje fontane započelo je februara 2009. godine, a svečano je otvorena 8. maja 2009. zajedno sa Dubai Shoping Mall-om i celim kompleksom oko veštačkog jezera Burdž Kalifa čiji je deo. Tada je imala dve vrste mlaznica – super mlaznice koje bacaju mlaz do 75 metara u visinu, i ekstremne mlaznice koje su mogle dosegnuti čak 130 metara visine. Naravno, ekstremne mlaznice se zbog trošenja energije retko koriste, tačnije bile su u upotrebi samo jednom, prilikom svečanog otvaranja ove bajkovite fontane. U strahu da im ovakva investicija ne padne sa trona, 2. januara 2010. Arapi su uložili u njeno jačanje, pa danas njeni mlazovi mogu da dostignu neverovatnih 275 metara.

Dubai Fontana svakodnevno zabavlja posetioce sa nekoliko predstava propraćenih odličnom plej listom, a taj repertoar uključuje nekoliko različitih izvođenja: Sama Dubai, Baba Yetu – poznate svahili pesme, najprodavanije arapske dens pesme Shik Shak Shok, pa do interpretacija slavnog italijanskog tenora Andree Bočelija. Čak, iako ste kratko u Dubaiju, nemojte propustiti spektakularne predstave koje ova fontana izvodi na svakih pola sata u periodu od od 18 do 23h.

Related