ODUŠEVLJENI SMO NOVOM IZLOŽBOM DENISA BUTORCA U SPLITU

Noću je hladnije nego vani” naziv je nove izložbe fotografija Denisa Butorca , višestruko nagradjivanog fotografa koji živi i stvara u Zagrebu , Hrvatskoj.

Denis Butorac diplomirao je na Katedri za Fotografiju pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Osim Dekanove i dveju Rektorovih nagrada, dobitnik je novčane potpore i nagrade Marina Viculin koja se dodeljuje kao priznanje za rad umetnika sa izvanrednim postignućima u području hrvatske fotografije.
Denis se prvom samostalnom izložbom Homesick, predstavio u sklopu 10. izdanja međunarodnog festivala fotografije Organ Vida. Izlagao je na nekoliko samostalnih i grupnih izložbi u Hrvatskoj i inostranstvu.
U svom umetničkom radu, fotografiju koristi kao medij kojim najčešće istražuje teme poput identiteta, porodice i tradicije, čime gradi vlastite narativne serije u kojima spaja dokumentarni i konceptualni rad.

Subjekti fotografija iz recentne serije “Noću je hladnije nego vani su melanholični predmeti – predmeti sa patinom, trule ili raspuknute stvari, uspomene, još uvek tople od ljudskog dodira – u kojima se razotkriva krah njihove vrednosti. Potrošni predmeti postaju metafore proživljenih trenutaka, trauma i životno važnih događaja, koje autor lomi u neobične fragmente. Kodirajući, pažnju preusmerava sa objekta na fotografski pristup, konačni cilj postaje uspostava specifična ambijentu i atmosferi, pri čemu pokretački narativ zadržava za sebe. Budući da proticanjem vremena veza predmeta sa stvarnošću popušta, time blede njihove vrednosti i značenja, stoga ih autor od samog početka ne opterećuje definitivnim sadržajnim okvirom, nego otvara svakoj i svačijoj vrsti tumačenja. Sadržaj fotografija tako postaje afirmacija prisustva predmeta i svojstava koji ga čine jedinstvenim autoru.

Izložba u Galeriji umjetnina produkt je nagrade GALUM na 35. Salonu mladih.

Tekst: Stefan Ristić
Fashion and Digital editor

 

Related

Fondazione Prada: Recycling Beauty.

“Recycling Beauty” je studija u potpunosti posvećena ponovnoj upotrebi grčkih i rimskih antikviteta u post-antičkom kontekstu, od srednjeg veka do barokne ere.