POSETILI SMO IZLOŽBU RONA MUECKA U FONDACIJI CARTIER

Piše : Stefan Ristić
Director / Editor in Chief

Moja poseta Parizu u sred trajanja nedelje visoke mode nije bila slučajna. Ovo je bila jedinstvena prilika za posmatranje i upoznavanje sa  arhivskim radovima čuvenog skulptora i umetnika australijskog porekla – Rona Muecka. Bilo je tačno 10:00 kada sam se našao ispred zgrade Cartier Fondation , smeštene nekoliko blokova od Le Jardin du Luxembourg. Iako sam bio uveren da neće biti velike gužve , obzirom da je izložba predstavljena pre nešto više od mesec dana , prevario sam se. U već ogromnim redovima posetilaca zaključio sam da je interesovanje za umetnikom veliko i da imam sreće što sam poranio čitav sat. Iskreno , po prvi put osećao sam se ljubomorno na DHL kurire koji su imali privilegiju da udju u zgradu pre svih kako bi dostavili poštu administraciji Cartiera. Najzad , ogromna metalna kapija bila je otvorena , a pred nama se našlo perfektno upakovano osoblje koje je podelilo posetioce u grupe sa pre-order kartama i one bez. Srećom po mene , ulazak u zgradu je trajao svega pet minuta – i da – pretresli su mi torbu , kao obavezan deo sigurnosnog protokola. Izložba , postavljena na dva sprata uključuje figure predimenzioniranih lobanja , novorodjenče , tri crna psa , čoveka u čamcu i vojnike. Na poslednjem spratu nalazi se prodavnica sa suvenirima , knjigama i tekstilom dostupnim za kupovinu.  

Fotografije : Foundation Cartier / Michel Slomka

RON MUECK

Rođen je u Melburnu 1958. sa adresom  u Velikoj Britaniji . Od 1986. godine, Ron Muek je razvio opsež dela koji se dotiče univerzalnog i duboko je obnovio savremenu skulpturu. Njegovi neobični i ubedljivi likovi, uvek izvajani u zadivljujućim razmerama, deo su velikog procesa za čije stvaranje su potrebni meseci, a ponekad i godine. U periodu od nešto više od dvadeset pet godina, njegov ukupan opus se sastoji od 48 radova, od kojih je poslednji završen na vreme otvaranja ove izložbe.


Godine 2005. Fondation Cartier je bila prva francuska institucija koja je ugostila samostalnu izložbu Rona Muecka, a potom mu je posvetila opsežniju izložbu 2013. Na ove dve izložbe je usledilo nekoliko akvizicija, a danas je Fondacija Cartier jedina francuska institucija koja prikupljai Ronova dela. Izložba će nakon završetka u Parizu biti predstavljena na Trijenalu u Milanu od decembra 2023. do marta 2024. u okviru partnerstva Fondacije Cartier i milanske institucije.

Iz web-prodavnice Fondation Cartier – www.fondationcartier.com

Play Video
Related