RUSTIČNO VENČANJE IZ SNOVA

Tekst: Vanja Pantin

U ERI EKSLUZIVNIH VENČANJA U HOTELIMA, SA ŽIVOM MUZIKOM, STOTINAMA ZVANICA, PREVIŠE ŠMINKE I PREDUGIM VENČANICAMA, VODIMO VAS U NEŠTO MNOGO PRIRODNIJE I LEPŠE – VENČANJE U PRIRODI, NA SALAŠU, UZ RUSTIČNU I POMALO VINTIDŽ ESTETIKU.

Venčanja se uvek planiraju u periodu od maja do septembra, kada su vremenski uslovi najpogodniji, jer je san svakog para da dan bude sunčan i lep, ali se onda, nakon crkvenog venčanja, svi sele u tapacirane hotele, zadimljene prostorije i veštačko osvetljenje. Takav tipski program može da se održi bilo kada u toku godine, a ove lepe mesece treba iskoristiti za uživanje u prirodi. U inostranstvu su sve popularnija venčanja sa takozvanom rustičnom estetikom, a kod nas bi se to najbolje moglo porediti sa ceremonijom na nekom salašu, na otvorenom, sa dosta zelenila.

Parovi koji se odlučuju za ovaj vid ceremonije važe za vrlo jednostavne, ali u isto vreme i za velike estete. Velika pažnja pridaje se detaljima, od pozivnica preko dekoracije stolova i samog prostora do cvetnih aranžmana, koji u ovom slučaju mogu biti buketi poljskog cveća. Mlade uglavnom biraju prirodniji izgled i manje šminke jer je na dnevnom svetlu previše konturisano lice potpuni promašaj. Estetika na koju se ide kada se angažuje scenograf, jeste neki vajb Toskane, Provanse ili kalifornijskog vinograda, a sve je češće i iznajmljivanje restauriranih dvoraca sa velikim i prostranim vrtovima. Na primer, venčanje holivudskog para Blake Lively i Ryana Reynoldsa odigralo se na plantaži Boone Hall u Čarlstonu, u Južnoj Karolini, koje je poslužilo i kao lokacija za snimanje čuvenog romantičnog filma Notebook. Na njihovom venčanju su se čak služile i kokice!

Ono što je vrlo bitno jeste da se zabava može nastaviti i do kasnih večernjih sati, uz unapred osmišljeno osvetljenje, najčešće u vidu lampiona, koji doprinose atmosferi apsolutne spontanosti. Pozitivnu stranu venčanja na otvorenom svakako čini i mnogo bolje organizovan sadržaj za decu, koja će se sigurno lepše provesti na svežem vazduhu nego u velikoj zadimljenoj sali. Uostalom, sve je popularnije angažovanje animatora, koji se pojavljuju negde na sredini slavlja i odvojeno od samog centra zbivanja drže deci pažnju. Takođe, ako imate ljubimce, možete i njih povesti da prisustvuju ovom važnom danu za celu porodicu!

Ako stavimo na papir kolone „za“ i „protiv“ venčanja na otvorenom, osim vremenskih neprilika, neplaniranog pljuska ili vetra, nema drugih stavki koje bi vas odvratile od ove opcije. U zavisnosti od senzibiliteta, estetike koju preferirate i same organizacije, venčanja na otvorenom se uvek više pamte i donose mnogo bolju energiju.

Related