SEĆATE LI SE ALEXIS ILI JOAN COLLINS?

Piše: Jean Fas, Foto: www.joancollins.com

Alexis DRAMA QUEEN i američka sapunica DINASTIJA zbog koje se kasnilo na posao i u školu!

Joan Collins je britanska glumica, spisateljica i kolumnista. Ona je među najpoznatijim holivudskim glumicama svih vremena, a najveću slavu stekla je ulogom Alexis Colby u američkoj TV sapunici Dinastija. Ulogu je tumačila od 1981. do 1989., a serija, koju su pratile sve generacije, i danas se emituje na pojedinim kanalima. Serija je imala toliku popularnost da se zbog nje kasnilo na posao i u školu. Niko kao Joan Collins u ulozi Alexis nije tako uspešno dočarao negativca i ostavljenu ženu.

Posebnu draž je imao njen britanski akcenat. Za ulogu Alexis osvojila je nagradu Zlatni globus za najbolju glumicu u TV dramskoj seriji (1983), a bila je i nominovana za nagradu Emi. Osim u njenim tumačenju lika Alexis, milioni gledalaca su uživali i njenom u ekstravagantnom modnom stilu, za koji su bila zadužena mnoga kreatorska imena iz sveta visoke mode, a čije kreacije je maestralno nosila, čak toliko ubedljivo da su je samo tako svi doživljavali i van serije. Naravno, modni stil Alexis nije mnogo odstupao od stila stvarne Joan Collins, koja u svakoj prilici izgleda glamurozno – sa virtuoznim šeširima, bundama, svilenim rukavicama i dijamantima.

Nakon velike uloge zlice, Joan Collins se okrenula pisanju romana, za koje nije dobila baš pohvalne kritike. U realnom životu Joan je zapravo veoma duhovita osoba i voli da pomaže raznim humanitarnim organizacijama koje se bore za zaštitu i prava dece. Godine 1997. britanska kraljica Elizabeta II je nagradila Joan Collins viteškim ordenom Red Britanskog carstva za njen doprinos umetnosti, a 2015. za svoj dobrotvorni rad dobila je i titulu dame.

KO JE DANAS JOAN COLLINS I ČIME SE BAVI?

Današnje generacije i svi oni koji se ne sećaju Alexis sigurno su primetili čudnu ženu u plavoj haljini u reklami za čokoladice Snickers. Da, to je Joan Collins i parodija na njenu ulogu dive. Joan Collins je ekstravagantna žena i danas, u svojoj 85. godini, veoma lepa i negovana.

Njena knjiga o lepoti My Secrets („Moje tajne”) objavljena je 1994. godine i ostala je na listi bestselera preko tri meseca. Njen roman Too Damn Famous („Prokleto poznata”) takođe je ušao na liste bestselera 1995. godine. Njena druga autobiografija Second Act („Drugi čin”) takođe je postigla velik uspeh, a zatim je Joan napisala nastavak knjige My Secrets, pod nazivom My Friends’ Secrets („Tajne mojih prijatelja”). Njen roman Misfortune’s Daughters („Kćeri nesreće”) je objavljen 2005. godine, a u oktobru 2006. i u SAD i Velikoj Britaniji objavljena je inspiracijska knjiga o samopomoći The Art of Living Well („Umetnost dobrog življenja”).

Njen ljubavni život bio je poput filmskog scenarija. Glumica je u braku sa 32 godine mlađim pozorišnim rediteljem Percyjem Gibsonom od 2002. godine, a iza sebe ima četiri braka i mnogo ljubavnika, koji su je obožavali, a ona je u autobiografiji Passion for Life („Strast za životom”), objavljenoj 2013. godine, otkrila da su joj mnogi bili dosadni u krevetu. Pored svojih filmova i serija, kolumni i knjiga, Joan ima i svoju kozmetičku liniju sa osnovnim proizvodima potrebnim svakoj ženi. Isto tako, ona je hedonista, voli losos, avokado i orašaste plodove, obožava da putuje i iznova uči i stiče nova znanja i veštine. Pored svega, najlepše se oseća u ulozi majke petoro dece i bake troje unučadi.

Karijera Joan Collins traje više od šezdeset godina, a ona i dalje ima inspiracije i energije.

Related