IVANA MOMIROV : Sve žene koje usklade porodicu i karijeru su heroji

Poznate manekenke i dalje su aktivne u modnom svetu iako se bave i drugim poslovima, što ih nije omelo da se ostvare kao majke. Njihovi radni dani počinju rano a završavaju se kasno, pa stižu i na snimanja i na igrališta, uz malu pomoć svojih partnera i majki

Piše: Goran Jovanović FOTO: Danilo Pavlović
DECA: Simon Momirov i Dorotea Stanković

Ivana Momirov (35) i Ivana Stanković (29), iskusne su manekenke, ali i mlade majke koje se trude da nijedan segment njihovog života ne trpi. Obe imaju po jedno dete i karijere koje zahtevaju čest boravak u inostranstvu, pa ipak, uz pomoć svojih partnera, uspevaju da odvoje vreme za sve.
Iako vole i razumeju se u modu, dnevne obaveze brže završavaju kada odbace štikle i šminku, a u razgovoru sa njima otkrili smo da su obe na modne piste zakoračile slučajno, kada su ih, kao na filmu, zapazili skauti modnih agencija. To je možda bila sreća, a sve ostalo zahtevalo je trud i rad, koji ni danas ne prestaje.

Kako ste počele da se bavite manekenstvom i osećate li da je vreme za druge stvari? Da li su tridesete godine nužno prekretnica u manekenskoj karijeri, kada svaki model traži alternativu?

IVANA MOMIROV: – Manekenstvom sam počela da se bavim spontano, tako što su me skauti iz jedne pariske agencije pronašli u Beogradu, i to veoma kasno – sa 25 godina sam prvi put otišla u Pariz i ostala preko dve godine, a i dan – danas idem tamo. Još sam manekenka iako imam 35 godina i, naravno, da razmišljam o alternativi, pošto sam svesna da ovaj posao ne može večno da
IVANA STANKOVIĆ: – Na prvoj godini fakulteta je počela moja manekenska karijera, skroz spontano – zaustavljena sam na ulici sa pitanjem da li sam model. Nedugo zatim amfiteatar Fakulteta organizacionih nauka zamenila sam modnim pistama Milana.  Još nisam stigla do famoznog broja 30, ali primećujem da je radni vek modela sve duži, mada je pametno biti korak ispred i razmišljati o nekoj drugoj ili uporednoj karijeri.

Koliko je na promene koje ste sprovele u karijeri uticalo to što ste postale majke? Kako ste se organizovale posle rođenja deteta, s obzirom na to da u vašem poslu nema klasičnog porodiljskog odsustva?
IVANA MOMIROV: – Postala sam mama sa 29 godina i nisam uopšte razmišljala da nastavim sa modelingom, ali opet spontano, otprilike godinu i po posle porođaja sam otputovala za Pariz i počela da radim. U udruženju manekena sam još od 2008. godine, uplaćujem doprinose tako da sam stekla pravo na porodiljsko bolovanje od godinu dana. A posle toga, kao i svaka druga mama, polako se vraćamo na posao, vrtić, muža, pomoć bake…
IVANA STANKOVIĆ: – Prvo nisam ni slutila da ću se vraćati u manekenske vode, nisam mogla da predvidim kako će majčinstvo izgledati. Međutim, dobila sam pozive iz inostranstva koje sam prihvatila. Oko organizacije nije bilo problema, podrška porodice i partnera je bila velika tako da sam nesmetano mogla da se vratim poslu.

Kako je pre rođenja dece izgledao jedan vaš radni dan, a kako izgleda danas?
IVANA MOMIROV: – Radni dan izgleda isto: dolazak na set u određeno vreme, šminka, frizura, slikanje/snimanje – jedina razlika je što me posle posla, osim muža, kod kuće čeka i dete.
IVANA STANKOVIĆ: – Radni dan je u principu isti, počinje rano a završava se kasno, sada samo treba organizovati čuvanje deteta i ostale aktivnosti.

Čuveno pitanje, kako usklađujete porodicu i karijeru, postavlja se samo ženama. Pa, kako vi to činite? I da li vam partneri pomažu u porodičnim i kućnim obavezama?
IVANA MOMIROV: – Ni muž ni ja nemamo fiksno radno vreme tako da možemo da se organizujemo, pogotovo kada dete ide u vrtić. Muž mi pomaže baš oko svega, dešava se da zbog posla budem van zemlje po deset dana i, uglavnom, on brine o sinu Simonu, a moja mama priskače u pomoć s vremena na vreme, uglavnom, oko kuvanja.
IVANA STANKOVIĆ: – Trudim se da uskladim svoje poslovne i porodične obaveze, mislim da mi to polazi za rukom. Ćerka Dorotea rado ostaje sa tatom kada ja radim, ali ponekad ide na snimanje sa mnom pošto joj je sve to vrlo zanimljivo. Tada mi kaže: ‚’Mama, povedi me, čuvaće me šminkerka’’.

Imate li uzore kada su u pitanju uspešne žene koje su spojile karijeru i porodicu?
IVANA MOMIROV: – Svaka žena koja to uskladi je heroj u mojim očima! Ja imam tu sreću da, kad se npr. Simon razboli, mogu da ostanem sa njim kod kuće, ne moram nikoga da pitam za bolovanje i da se osećam krivom. Nažalost, 90odsto žena ima ovaj problem i još mnogo drugih.
IVANA STANKOVIĆ: – To je Mila Litvinjenko, vlasnica firme Aura. Nisam imala priliku da je upoznam, ali pratim njen rad na društvenim mrežama.

Koliko ste naučile o modi baveći se manekenstvom i koliko se vaš način odevanja promenio otkad ste postale majke?
IVANA MOMIROV: – Nikada nisam bila preterano doterana, uglavnom, sam bez šminke preko dana i retko nosim štikle, pa mi se stil odevanja nije menjao ni posle porođaja. Baveći se ovim poslom, dosta se nauči o materijalima, krojevima, koji deo tela pokriti/istaći… Na slikanjima, na primer, probam garderobu koju nikad ne bih pogledala, a onda shvatim da mi super stoji, isto je sa šminkom i frizurom, mada još uvek nisam naučila ni jedno ni drugo da primenim na sebi (smeh).
IVANA STANKOVIĆ: – Mnogo sam naučila o modi baveći se ovim poslom. Zbog kastinga koje posećujem, uglavnom, sam u jednostavnim crno – belim kombinacijama, što nosim i privatno u dnevnoj varijanti. Šminkam se umereno i u specijalnim prilikama, kako bi se koža odmorila. Moj stil se nije promenio od kako sam postala majka, volim ležerne i udobne autfite.

Da li ste razmišljale o tome da počnete da kreirate i da pokrenete sopstvene modne linije?
IVANA MOMIROV: – Mislim da je naše tržište prezasićeno modnim dizajnerima. To bi trebalo prepustiti nekome ko je za to školovan ili ima stvarno dobre ideje, a većina radi copy paste varijante.
IVANA STANKOVIĆ: – Opredelila sam se za drugu vrstu biznisa, koji je vezan za inovativne proizvode zdrave hrane. Ali, možda, počnem i da kreiram, ako mi se javi inspiracija. Ko zna?

Volite li da stilizujete i svoju decu za svaku priliku ili vam je važnije da se igraju, pa ako treba, i zaprljaju? I koliko njih zanima moda?
IVANA MOMIROV: – U horoskopu sam Vaga i volim da sve bude u harmoniji, pa tako i u oblačenju, ali ne po cenu svega. Dete je dete i treba ga pustiti da uživa u tome, da se igra, zaprlja… Ne mogu da mu obučem skinny jeans i da odemo u park ili igralište…
IVANA STANKOVIĆ: – Važno mi je da se ona oseća prijatno u odeći koju nosi. Nikada je nisam sputavala, iako smo imale razne faze, na primer, svakodnevno nošenje haljinica od tila u vrtić, tako da su nas često pitali na ulici da li smo pošle na priredbu. Trenutno je u ležernoj fazi nošenja šortsića i helankica, pa njen stil prepuštam njoj – snalazi se vrlo dobro.

Ko su za vas modne ikone i zbog čega?
IVANA MOMIROV: – Kate Moss, Sienna Miller, Kate Bosworth, Anja Rubik…  Zašto? Možda zato što svaku kombinaciju koju vidim na njima vidim i na sebi i, uglavnom, je to opušten a cool stil.
IVANA STANKOVIĆ: – Za mene u Srbiji modnu ikonu predstavlja Jelena Malešević ispred brenda Morfium. Radila je na svetskim filmskim projektima, predstavama, oblačila naše ekipe za Evrosong itd. Ona je ispred vremena, kada nešto kreira, posle nekoliko godina se to tek pojavi u kolekcijama poznatih svetskih brendova. U inostranstvu bih izdvojila Annu dello Ruso.

IVANA MOMIROV

Vivienne Westwood je simpatična, nije znala ko je Rihanna.

Nekoliko godina ste živeli u Parizu. Francuskinje su čuvene po svom stilu, a da li su žene sa Balkana preterano doterane ili, možda, uniformisane?
Francuskinje imaju ležeran i cool stil koji obožavam- pogledajte samo Caroline de Mairget, urednicu francuskog Vogue-a Emmanuele Alt, revije Isabel Marant… Kod Francuskinja je akcenat na kvalitetnim materijalima (svila, kašmir), jednostavnim krojevima i efektnim cipelama/torbama, minimalno se šminkaju… Kod nas, usled ekonomske situacije, devojke nisu u mogućnosti da priušte sebi kvalitetnije komade pa, stoga, i outfiti ne mogu da izgledaju isto, to se, naprosto, vidi. Svuda u svetu vlada trend uniformisanosti, samo se pravac razlikuje od zemlje do zemlje. Meni više smeta full make up preko dana, prenapumpana usta i veštački nokti – čini mi se da svaka treća devojka na ulici ima bar jednu od gore pomenutih stvari.

Radili ste za svetski poznate kreatore. Ko je od njih ostavio najsnažniji utisak na Vas?
U sećanju mi je ostao Martin Margiela,  koji, inače, nikad nije davao intervjue i niko osim ljudi koji rade sa njim nije znao kako izgleda. Takođe, i Vivienne Westwood je krajnje simpatična. Dok smo čekali da počne revija, pitala je ljude iz organizacije zašto toliko kasni, neko joj je rekao da čekaju da smeste Rihannu a ona je iskreno pitala: Ko je Rihanna? To je bilo 2007, pretpostavljam da sada zna ko je ona.

Odličnu liniju zadržali ste i posle porođaja. Jeste li ikada imali potrebe da držite dijetu i kako izgleda vaš jelovnik? Da li kuvate?
Ni u trudnoći se nisam ugojila mnogo- oko osam-devet kg i to je praktično mesec dana posle porođaja nestalo, čak sam i smršala još koje kilo zbog izmorenosti, nespavanja i sl. Nikad se ne bih bavila ovim poslom da nisam imala predispozicije ,ne vidim poentu da se neko bavi ovim poslom a da je stalno na dijeti. Trudim se da se hranim što zdravije i da osluškujem svoje telo, jer verujem da ne postoji univerzalna ishrana koja odgovara svakome, već je treba prilagoditi pojedincu, što je ujedno i osnovni razlog zašto ne verujem u dijete. Volim da kuvam i isprobavam nove recepte jer tako imam najbolji uvid u to šta je od sastojaka u konkretnom jelu.

IVANA STANKOVIĆ

Manekenstvo me je podstaklo da započnem svoj biznis.

U kojim zemljama ste najviše radili? Čija moda Vam se najviše dopada, a čiji životni stil?
Najduže sam se se zadržala u Parizu, mada sam dosta radila i u Italiji. Najviše volim francusku modu, sve je tako jednostavno i elegantno, dok me kod Italijana oduševljava životni stil, stalno su nasmejani i znaju da uživaju.

Osim manekenstvom, u poslednje vreme bavite se i zdravom hranom, pokrenuli ste svoj biznis. Kako je došlo do toga i kako se snalazite?
U pitanju je proizvodnja fermentisanog belog luka – Black look. Belom luku se ovim specijalnim tehnološkim postupkom uveća količina antioksidanasa do 10 puta u odnosu na običan beli luk, tako da postaje super namirnica. Čenovi su crne boje slatkog ukusa i nema neprijatnog zadaha nakon konzumacije. U inostranstvu se služi u restoranima koji poseduju Mišelin zvezdice. Slobodno mogu reći da je moj luk #kissfriendly.

Uspeli ste da završite fakultet paralelno sa manekenskom karijerom, a da li Vas je iskustvo koje ste stekli radeći motivisalo da postanete preduzetnica?
Mislim da se sve može postići dobrom organizacijom. Ja sam Fakultet organizacionih nauka završila u roku i pored čestih putovanja. Jednostavno sam naučila da učim kad god mi se ukaže prilika. Upravo mi se na jednom manekenskom putovanju i rodila ideja za moj preduzetnički poduhvat. Mnogo prijatelja sam stekla kroz svet mode, a i naučila sam da budem disciplinovana i samostalna.

CRNA GORA

 • PODGORICA, DELTA CITY, Cetinjski put bb
 • BAR, Maršala Tita C15
 • BUDVA, 22. Novembra 7
 • KOTOR, KAMELIJA SHOPPING CENTER, Trg Mata Petrovića
 • TIVAT, II Dalmatinske
 • HERCEG NOVI, Sava IlićaIgalo

SRBIJA

 • BEOGRAD:
  • UŠĆE SHOPPING CENTER, Bulevar Mihajla Pupina 4 ,
  • RAJIĆEVA SHOPPING CENTER, Ugao Kneza Mihaila i Kralja Petra
 • NOVI SAD, MERKATOR CENTAR – Bulevar oslobođenja 102

BOSNA I HERCEGOVINA

 • BIJELJINA, Gavrila Principa bb
 • BANJA LUKA, Konzum Family Centar Aleja Svetog Save 69
 • SARAJEVO, Sarajevo City Center Vrbanja 1

Original Marines – italijanski brend, lider od 1983. u izradi i dizajniranju odeće za bebe, decu, novorodjene i tinejdžere.
Original Marines nudi total look kolekcije za uzraste od 0 meseci do 16 godina: odeće, obuće i asesoara.
Misija nam je još više ojačati poverenje i zadovoljstvo kupaca koje smo gradili godinama,
te zadržati profinjenost i kvalitet odeće na visokom nivou, ali u ekonomskim granicama dostupnim za celu porodicu.
To smo mi, originalni, kao i kupci koji nas biraju!

Related