U MAGAZINU FASHION MOOD ČITAJTE: SVE ŠTO NISTE ZNALI O ČUVENOJ ŠVAJCARSKOJ ČOKOLADI

Švajcarska je nacija ljubitelja čokolade. Prema statistici iz 2001. godine, Švajcarci su pojeli više čokolade po glavi stanovnika nego bilo koji drugi narod na svetu. Svaki Švajcarac je smazao više od deset kilograma čokolade, dok su njihovi najbliži rivali Austrijanci uspeli da pojedu samo 9,1 kilograma. Stoga je zadovoljavanje švajcarskih sladokusaca ozbiljan posao vredan oko 828 miliona švajcarskih franaka godišnje.

Još od 19. veka mnogi preduzetnici su prepoznali da se od čokolade može napraviti novac. Zemlja se ponosi imenima kao što su Phillipe Suchard i François-Louis Cailler, koji su redefinisali način pravljenja čokolade, i Charles-Amédée Kohler, koji je izumeo čokoladu s lešnicima. Mnogi od tih preduzetnika dali su imena kompanijama koje rade i danas…

Zbog čega je Švajcarska zemlja čokolade, kako izgleda proizvodni proces, koliko Švajcarci u toku godine pojedu čokolade, kao i mnoge druge detalje o čuvenoj poslastici, čitajte u letnjem specijalu magazina Fashion Mood.

Related