VIRGIL ABLOH – Legendarni simbol uspeha

Virgil Abloh, koji je preminuo u novembru prošle godine, ušao je u istoriju 2018.godine kada je imenovan kreativnim direktorom muškog odeljka Louisa Vuittona, postavši prvi “crni dizajner” na poziciji u uglednoj francuskoj modnoj kući i jedan od vodećih dizajnera koji upravlja evropskim luksuznim gigantom.

Bio je to veliki preokret za dizajnera i deejaya, koji je tada imao samo 37 godina. Sin doseljenika iz srednje klase iz Gane, Abloh , ulazi u visoku modu šest godina ranije , kada je bio zatrpan optužbama za plagijat i odbijanjem od strane kritičara i komentatora. Ali ubrzo postaje poznato ime, dok njegov brend Off-White postaje treći na Lyst Indexu 2017. kao gorući svetski brend , a već naredne godine postao je broj jedan na listi.

U isto vreme, Abloh je ispunio svoje obećanje da će otvoriti vrata za sobom, mentorišući brojne mlade dizajnere “boje” kroz svoj Post-Moderni fond za stipendije, NikeLab Chicago Re-Creation Center, obrazovnu online seriju Free Game iand more. Pozvao je oko 1500 studenata na svoju prvu modnu reviju za Louis Vuitton, događaj koji je privukao i Kanyea “Ye” Westa, Rihannu, A$AP Rockyja te najbolje i najpametnije modne zvezde. “Često svoju karijeru nazivam trojanskim konjem: postoji da bi prešao dva prostora i dopušta drugim ljudima da u tome učestvuju”, rekao je Abloh u medijskom nastupu 2021.

Samo nekoliko meseci nakon tog intervjua, Abloh je preminuo, bolestan od retkog raka srca koji je skrivao od javnosti. Svet mode od tada nije isti i još uvek se bori sa kategorizacijom Ablohovog kreativnog rada koji se ne može staviti u jednu kutiju. Sam Abloh odbacio je nadimak “street-wear” koji je često pratio njegov rad, osporavajući ga kao rasističko odbacivanje njegovog legitimiteta. “Zakoni me prepoznaju kao drugačijeg: označavaju rad kao street-wear , kažu da nisam dizajner, kažu da to nije umetnost—lista se nastavlja”, rekao je Abloh voditeljima podcasta Ethical Fashion 2021. “ Moram ispričati svoju vlastitu priču. . . Ne čekam da se vrati priča o tome je li moj rad vredan ili ne.”

Do sada je javnost bila na Ablohovoj strani. Figures of Speech, izložba njegovih radova koja se bavi muzikom, modom, arhitekturom i dizajnom, do sada je obišla pet muzeja umetnosti i u svakom je bila primljena sa punim divljenjem. Brooklynski muzej, prvi koji je ugostio izložbu nakon Ablohove smrti, nedavno je izbacio komemorativne predmete jedinstvene za svoju iteraciju izložbe, koja će trajati do januara. Nakon meseci iščekivanja, Nike je takođe izbacio ograničeno izdanje limeta-zelenih Air Force 1 Lows koje je dizajnirao Abloh i koje je nosilo osiguranje izložbe početkom meseca, baš kao što je učinio za Lows koje su nošene 2019. u Muzeju savremene umetnosti u Chicagu (nebo plava sa crvenim akcentima) i 2021. na bostonskom Institutu za savremenu umetnost (živahni neven). Ne iznenađuje da su već rasprodati.

 Još uvek tinjaju nagađanja o budućnosti Off-Whitea bez Abloha. Ibrahim “Ib” Kamara, Ablohov stilist, imenovan je umetničkim i slikovnim direktorom nekoliko meseci nakon Ablohove smrti; prva kolekcija Off-White stvorena pod njegovim vođstvom izlazi na piste početkom 2023. Louis Vuitton nastavlja salutirati preminulom dizajneru, ali u trenutku pisanja ovog teksta kuća nije imenovala Ablohovog naslednika. Umesto toga, oni koji najbolje štite Ablohovu ostavštinu verovatno će biti isti oni entuzijasti sa kojima je on rado komunicirao putem Instagram DM-a i kojima je bio mentor, a ne institucije koje se sporo kreću u koje je imao osećaj da se ušunjao. Osim osnivanja vlastitih brendova, uključujući Off-White, Abloh je sarađivao sa bezbroj drugih — Equinox, Gore-Tex, Jimmy Choo, Kith, Sunglass Hut i Timberland…

Piše: Stefan Ristić
Fashion and Digital Editor

Related