Gianni Versace Retrospektiva u Groninger Muzeju

Jedan od najuticajnijih modnih dizajnera ikada oživljava u muzeju Groninger u retrospektivi Giannija Versacea. Ova šarena, odvažna, emotivna izložba vodi posetioce u svet ekscentričnog italijanskog modnog dizajnera ekstravagantne odeće i raskošnih modnih revija u kojima se odeća, pop muzika i dizajn spektakularno spajaju. Gianni Versace ubijen je pre 25 godina, ali njegov revolucionarni duh živi i u današnjoj modi. Od 3. decembra 2022. do 7. maja 2023. Muzej Groninger odaje počast Gianniju Versaceu i njegovom pionirskom dizajnu.

Gianni Versace Retrospective prikazuje odeću, modne dodatke, tkanine, crteže, dizajn enterijera i snimke legendarnih revija koje se vraćaju na dane slave italijanskog dizajnera između 1989. i 1997., a sve svedoči o njegovoj izvanrednoj kreativnosti. Gianni Versace povezao je modu sa muzikom, fotografijom i grafičkim dizajnom te prednjačio u transformaciji modnih revija i reklamnih kampanja u umetnička dela. Uspeo je spojiti umetnost kao niko pre. Svi predmeti na izložbi originalni su radovi iz međunarodnih privatnih zbirki.

Bio je pionir u svetu mode. Osporavao je tradicionalne slike muževnosti i ženstvenosti, dizajnirajući odeću za oba pola i referirajući se na seksualnost i moć u svojim kolekcijama. Kao otvoreni homoseksualac, postao je ključna osoba u LGBTQ pokretu. Takođe je podsticao žene da budu dovoljno samouverene da ne sakrivaju svoje telo. Pametan prodavac, Gianni Versace angažovao je poznate ličnosti za promociju svog brenda. Istovremeno je do tada nepoznate modele pretvorio u superzvezde. Naomi Campbell, Claudia Schiffer i Cindy Crawford svoj status supermodela duguju njemu. Radio je na svojim reklamnim kampanjama sa naprednim fotografima kao što su Richard Avedon, Helmut Newton, Peter Lindbergh i Bruce Weber.

Gianni Versace stvorio je novi status quo u modnoj industriji. Stara Grčka, pop art i ropstvo Revolucionarne kombinacije i snažni uzorci Giannija Versacea proizašli su iz njegovog ogromnog znanja o vizualnoj kulturi i istoriji umetnosti. Spojio je klasične i pop art slike i pronašao inspiraciju u figurama iz antičke Grčke, kao i temama poput ropstva i SM-a.
Gianni Versace radio je sa umetnicima kao što su Andy Warhol, Jim Dine i Julian Schnabel, podižući profil braka između starih i mladih kao nikada ranije. 

Gianni Versace ubijen je sa 50 godina ispred njegove vile na Floridi. Ostavio je jedinstven trag u modnom svetu i osvojio mnoštvo obožavatelja, a njegovom su pogrebu prisustvovale brojne pop zvezde i druge ugledne osobe, uključujući princezu Dianu i Eltona Johna. Njegovom smrću svet mode izgubio je jednog od najvažnijih dizajnera 20. veka

Piše: Stefan Ristić
Fashion and Digital Editor

Related